Korzystanie z domowej roboty olejku imbirowego jest najlepszym wyborem, ponieważ tego typu środki zaradcze nie mają skutków ubocznych.
Olejek imbirowy staje się najpopularniejszą alternatywą dla złagodzenia bólu. Domowe rozwiązanie, które jest skuteczne w przypadku bólów pleców, gardła, astmy, kaszlu!
Zastosowanie i właściwości oleju imbirowego
Może być stosowany jako: środek przeciwbólowy, przeciwcukrzycowy, antyseptyczny, antyspasmodyczny, bakteriobójczy, karminowy, wykrztuśny, pobudzający.
Stosowanie oleju imbirowego zależy od Twoich potrzeb
Aby poprawić poziom energii, ożywić umysł i ciało, należy użyć 2-3 krople.
W celu złagodzenia zapalenia stawów, bólów kręgosłupa, wymieszaj 2-3 krople z łyżką wody i wmasuj w bolące miejsce.
W celu złagodzenia bólu gardła, zapalenia zatok, użyj inhalatora dodając 2 – 3 krople olejku.
Składniki:
-kawałek świeżego imbiru (2 – 3 cm)
-1,5 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Dobrze umyj imbir, obierz i pozwól mu wyschnąć przez kilka godzin. Wlej oliwę z oliwek do naczynia do pieczenia, zetrzyj imbir i wymieszaj z oliwą z oliwek. Umieść mieszaninę w piekarniku i pozostaw tam przez 1 godzinę w temperaturze 150 stopni.
Poczekaj, aż ostygnie, odcedź przez bawełnianą szmatkę, a następnie przelej do szklanego słoika z pokrywką i przechowuj w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.