Osoby te nigdy nie powinny jeść czerwonego mięsa. Sprawdź czy do nich należysz!

Prawdopodobnie nie jest dla Ciebie tajemnicą, że czerwone mięso ma złą reputację dla zdrowia.

Regularne spożywanie czerwonego mięsa zostało powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju wysokiego poziomu cholesterolu i wysokiego ciśnienia krwi, z których oba mogą prowadzić do chorób serca, a także zwiększa ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów.

Niektóre badania wykazały nawet, że wysokie spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, a nawet może skrócić długość życia.

Jednak nie tylko samo czerwone mięso może stanowić problem, ale i sposób w jaki je przygotowujesz.

czerwone mięso

Jeśli zdecydujesz się na grillowanie i mięso się przypali, może to spowodować, że będzie zawierać szkodliwe substancje rakotwórcze, które zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka.

Dla niektórych ludzi czerwone mięso może mieć poważniejszy wpływ na ich zdrowie. Oto sześć grup osób, które według dietetyków nigdy nie powinny jeść czerwonego mięsa.

1. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu

Ludzie z wysokim cholesterolem nie powinni codziennie wgryzać się w kawałek steku lub hamburgera.

U osób z wysokim cholesterolem, najlepiej jest ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do około raz lub dwa razy w miesiącu i staraj się wybierać najchudsze kawałki czerwonego mięsa, kiedy zdecydujesz się je zjeść.

Czytaj także:  Pij sok z cytryny zamiast przyjmować leki, jeśli masz jeden z tych problemów

2. Osoby z zespołem alfa-gal

Jeśli masz syndrom alfa-gal, prawdopodobnie zaraziłeś się nim od kleszcza z gatunku Lone Star, który może skutkować alergią na czerwone mięso.

Alfa-gal (galaktoza-α-1,3-galaktoza) to cząsteczka cukru występująca u ssaków, a niewystępująca u ryb, ptaków, gadów czy ludzi. Spożywanie mięsa może powodować pokrzywkę, nudności, wymioty, zgagę, biegunkę, kaszel, spadek ciśnienia krwi, silny ból brzucha i obrzęk warg, oczu lub gardła.

3. Ludzie z chorobami serca

Osoby z chorobami serca powinny bardzo ostrożnie podchodzić do spożywania czerwonego mięsa.

Na przykład, osoba z chorobą serca może już mieć nagromadzenie niezdrowej płytki w tętnicach i powinna jeść dietę bardzo niską w każdym rodzaju niezdrowego tłuszczu, takiego jak nasycony lub trans-tłuszcz, który może spowodować jeszcze większe nagromadzenie płytki.

Nagromadzenie płytki może prowadzić do śmiertelnych lub prawie śmiertelnych zdarzeń, takich jak udar lub atak serca.

4. Osoby z zaawansowaną chorobą nerek

Diety wysokobiałkowe, gdy twoje nerki nie funkcjonują prawidłowo mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

5. Osoby z jednym lub kilkoma czynnikami ryzyka chorób serca

Jeśli masz jeden lub kilka czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, cukrzyca to powinieneś unikać czerwonego mięsa.

Czytaj także:  Już nigdy nie odwiedzisz lekarza i apteki. 100% naturalna bomba zdrowotna.

Ludzie z tymi warunkami już są bardziej predysponowani do rozwoju choroby serca. Najlepiej jest dla osób z tym ryzykiem skupić się na wyborze innego mięsa, takich jak pierś z kurczaka, ryby.

6. Osoby z rodzinną historią niektórych nowotworów

Istnieją badania wskazujące na częste spożywanie czerwonego mięsa i przetworzonego mięsa z wyższym ryzykiem rozwoju raka okrężnicy.

Dlatego osoby z rodzinną historią raka jelita grubego powinny być bardziej ostrożne, jeśli chodzi o czerwone mięso.

Nowe badanie wykazało, że czerwone mięso i przetworzone mięso mogą powodować uszkodzenia genetyczne, które mogą być również przyczyną raka okrężnicy.


POPULARNE

podobne artykuły