Pomimo zaleceń wytycznych żywieniowych, coraz więcej dowodów ujawnia, że ludzie powinni unikać soi i mleka sojowego, ponieważ mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. W rzeczywistości mleko sojowe może wyrządzić więcej szkody zdrowiu.
Jego składniki są jednym z najważniejszych powodów, dla których powinieneś trzymać się od niego z daleka.
Mleko sojowe zawiera: mleko sojowe, sól morską, cukier trzcinowy, naturalny aromat, karagen, węglan wapnia, witaminę D2, związek podobny do witaminy B12, palmitynian witaminy A i ryboflawinę (B2).
Inne powody, dla których należy unikać mleka sojowego:
1. Soja jest bogata w naturalne toksyny. Codziennie dwie szklanki mleka sojowego mogą zmienić miesiączkę kobiety.
2. Stwierdzono, że soja może zwiększać zapotrzebowanie organizmu na witaminę D i witaminę B12.
3. Soja jest wypełniona hemaglutyniną, substancją, która powoduje skrzepy i zlepia czerwone krwinki.
4. Prawie 99 procent soi jest GMO i zawiera duże ilości pestycydów, więcej niż jakakolwiek inna żywność.
5. Soja i inne produkty sojowe zawierają dużo kwasu fitynowego, który zapobiega przyswajaniu magnezu, wapnia, cynku, żelaza i miedzi.
6. Żywność sojowa zawiera dużą ilość toksycznego glinu, który poważnie wpływa na nerki, układ nerwowy, a nawet powoduje chorobę Alzheimera.
7. Soja jest wypełniona związkiem podobnym do witaminy B12, którego organizmowi trudno jest przetworzyć. Produkty sojowe mogą więc powodować niedobór witaminy B12.
8. Podczas przetwarzania delikatne białka sojowe są poddawane działaniu wysokich temperatur, aby mogły izolować i teksturować białka roślinne. W ten sposób stają się trudne i niebezpieczne do strawienia.
9. Soja zawiera toksyczne izoflawony, genisteinę i daidzeinę, które mogą promować wzrost raka piersi.
10. Soja jest pełna roślinnych estrogenów, tak zwanych fitoestrogenów, które mogą zakłócać funkcjonowanie układu hormonalnego, prowadzić do raka piersi i niepłodności.
Karagen w mleku sojowym
Według wielu badań naukowych karagen spożywczy może prowadzić do zmian chorobowych, owrzodzeń, stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym, a nawet raka jelita grubego u zwierząt laboratoryjnych.
Również obecne badania przeprowadzone przez American Diabetes Association powiązały spożycie karagenu z insulinoopornością i nietolerancją glukozy.
Źródło Real Farmacy