Zielona herbata zamiast kawy jest częstym wyborem dla wielu ludzi w dzisiejszych czasach i to jest wspaniałe.
Jednak istnieje wiele innych herbat, które można spróbować i mają o wiele więcej właściwości zdrowotnych. Poniżej mamy do zaproponowania ci herbatę imbirową!
Dlaczego warto zacząć pić herbatę z imbiru i jak ją przygotować?
Wzmacnia układ odpornościowy
Imbir składa się z dwóch substancji aktywnych, mają one silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Działanie przeciwzapalne
Imbir posiada również liczne substancje przeciwzapalne i związki, które są w stanie uchronić nas od wielu problemów zdrowotnych i łagodzenia bólu mięśni i stawów wywołane przez stan zapalny.
Poprawia wydajność mózgu
Regularne picie herbaty z imbiru pomoże Ci poprawić funkcjonowanie poznawcze i pamięć, gdyż imbir zabezpiecza nasz organizm przed zapaleniem, stresem oksydacyjnym i apoptozą.
Poprawia krążenie krwi
Wspomaga prawidłowe krążenie i zwalcza objawy chorób układu krążenia, w tym nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Imbir bierze również płytki tętnicze. Chroni nas też przed atakami serca.
Poprawia trawienie
Konsumpcja imbiru może stymulować trawienie i zwiększa wchłanianie składników odżywczych, zapobiega nudności, zaparciom, uszkodzeniom przewodu pokarmowego, wymiotą, biegunce, skurczą.
Chroni przed rakiem
Według różnych badań imbir może zapobiec postępowi i przerzutom komórek rakowych. Jest to szczególnie skuteczne w przypadku raka trzustki, gruczołu krokowego, pęcherza, płuc, skóry i wątroby.
Przepis na herbatę imbirową
Składniki:
- Jedna szklanka wody
- Cztery do sześciu plastrów surowego imbiru
- Rondelek
- Miód
Przygotowanie:
Umieść wodę w rondelku i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj plasterki imbiru i obniż temperaturę.
Gotuj przez około 15 minut. Wlej herbatę do filiżanki, dodaj trochę miodu i ciesz się wspaniałym smakiem!