Strona głównaZdrowieOto dlaczego należy pić herbatę imbirową codziennie

Oto dlaczego należy pić herbatę imbirową codziennie

Zielona herbata zamiast kawy jest częstym wyborem dla wielu ludzi w dzisiejszych czasach i to jest wspaniałe.

Jednak istnieje wiele innych herbat, które można spróbować i mają o wiele więcej właściwości zdrowotnych. Poniżej mamy do zaproponowania ci herbatę imbirową!

Dlaczego warto zacząć pić herbatę z imbiru i jak ją przygotować?

Wzmacnia układ odpornościowy

Imbir składa się z dwóch substancji aktywnych, mają one silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

Działanie przeciwzapalne

Imbir posiada również liczne substancje przeciwzapalne i związki, które są w stanie uchronić nas od wielu problemów zdrowotnych i łagodzenia bólu mięśni i stawów wywołane przez stan zapalny.

Poprawia wydajność mózgu

Regularne picie herbaty z imbiru pomoże Ci poprawić funkcjonowanie poznawcze i pamięć, gdyż imbir zabezpiecza nasz organizm przed zapaleniem, stresem oksydacyjnym i apoptozą.

Poprawia krążenie krwi

Wspomaga prawidłowe krążenie i zwalcza objawy chorób układu krążenia, w tym nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu. Imbir bierze również płytki tętnicze. Chroni nas też przed atakami serca.

Poprawia trawienie

Konsumpcja imbiru może stymulować trawienie i zwiększa wchłanianie składników odżywczych, zapobiega nudności, zaparciom, uszkodzeniom przewodu pokarmowego, wymiotą, biegunce, skurczą.

Chroni przed rakiem

Według różnych badań imbir może zapobiec postępowi  i przerzutom komórek rakowych. Jest to szczególnie skuteczne w przypadku raka trzustki, gruczołu krokowego, pęcherza, płuc, skóry i wątroby.

Przepis na herbatę imbirową

Składniki:

  • Jedna szklanka wody
  • Cztery do sześciu plastrów surowego imbiru
  • Rondelek
  • Miód

Przygotowanie:

Umieść wodę w rondelku i doprowadź ją do wrzenia. Następnie dodaj plasterki imbiru i obniż temperaturę.

Gotuj przez około 15 minut. Wlej herbatę do filiżanki, dodaj trochę miodu i ciesz się wspaniałym smakiem!

Zobacz Też: