ZdrowieOto dlaczego warto jeść ogórki tak często jak to tylko możliwe.

Oto dlaczego warto jeść ogórki tak często jak to tylko możliwe.

Ogórki mogą być zdrowym uzupełnienie Twojej codziennej diety. Nie tylko posiadają mało kalorii i tłuszczów, ale są pełne niezbędnych składników odżywczych przyczyniających się do poprawy zdrowia.

Wystarczy dodać plasterki ogórka do sałatki, wrzucić pokrojone w kostkę ogórki do koktajlu lub zrobić sobie z nich przekąskę.

Ogórki – niskokaloryczne pożywienie

Czy wiesz, że 200 gramów ogórka zawiera zaledwie 30 kalorii. Praktycznie wszystkie te kalorie pochodzą z węglowodanów, a makroskładniki w nich zawarte są głównym źródłem energii dla całego organizmu.

Poznaj najważniejsze korzyści zdrowotne

1.Stany zapalne

Ogórki posiadają właściwości chłodzące i tym samym może być wykorzystany do zmniejszenia skutków zapalnych. Skutecznie mogą być stosowane, aby dać ulgę przy różnych stanach zapalnych skóry.

2.Właściwości antyoksydacyjne

Ogórki zawierają przeciwutleniacze w postaci witaminy C i beta-karotenu, zawierają także flawonoidy i luteiny, które są korzystne dla organizmu.
Kaempferol może pomóc w walce z rakiem i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.

3.Nawadniają ciało

Ogórki zbudowane są w 95% z wody. Są one doskonałym źródłem nawadniania organizmu, a także przyczyniają się do wypłukiwania toksyn z organizmu. Ogórki spożywane w plastrach  lub w świeżo pociętych kawałkach dodanych do sałatki zapewnią natychmiastowe dostarczenie wody do organizmu i sprawią, że poczujesz się odświeżony. Również ze względu na dużą zawartość wody są niskokaloryczne.

4.Nieświeży oddech

Ogórek jest bardzo pomocny dla osób z nieświeżym oddechem. Kiedy dociśniemy plasterek ogórka do podniebienia i przytrzymamy go językiem przez około 30 sekund wyeliminujemy bakterie powodujące nieświeży oddech.

5.Kontrola stresu

Ogórki są bogatym źródłem witamin z grupy B, takich jak B1, B5 i B7. Witaminy te są znane ze swojej skuteczności kontrolowania uczucia stresu i niepokoju.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze