Oto dlaczego warto jeść ogórki tak często jak to tylko możliwe.

Ogórki mogą być zdrowym uzupełnienie Twojej codziennej diety. Nie tylko posiadają mało kalorii i tłuszczów, ale są pełne niezbędnych składników odżywczych przyczyniających się do poprawy zdrowia.

Wystarczy dodać plasterki ogórka do sałatki, wrzucić pokrojone w kostkę ogórki do koktajlu lub zrobić sobie z nich przekąskę.

Ogórki – niskokaloryczne pożywienie

Czy wiesz, że 200 gramów ogórka zawiera zaledwie 30 kalorii. Praktycznie wszystkie te kalorie pochodzą z węglowodanów, a makroskładniki w nich zawarte są głównym źródłem energii dla całego organizmu.

Poznaj najważniejsze korzyści zdrowotne

1.Stany zapalne

Ogórki posiadają właściwości chłodzące i tym samym może być wykorzystany do zmniejszenia skutków zapalnych. Skutecznie mogą być stosowane, aby dać ulgę przy różnych stanach zapalnych skóry.

2.Właściwości antyoksydacyjne

Ogórki zawierają przeciwutleniacze w postaci witaminy C i beta-karotenu, zawierają także flawonoidy i luteiny, które są korzystne dla organizmu.
Kaempferol może pomóc w walce z rakiem i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.

3.Nawadniają ciało

Ogórki zbudowane są w 95% z wody. Są one doskonałym źródłem nawadniania organizmu, a także przyczyniają się do wypłukiwania toksyn z organizmu. Ogórki spożywane w plastrach  lub w świeżo pociętych kawałkach dodanych do sałatki zapewnią natychmiastowe dostarczenie wody do organizmu i sprawią, że poczujesz się odświeżony. Również ze względu na dużą zawartość wody są niskokaloryczne.

4.Nieświeży oddech

Ogórek jest bardzo pomocny dla osób z nieświeżym oddechem. Kiedy dociśniemy plasterek ogórka do podniebienia i przytrzymamy go językiem przez około 30 sekund wyeliminujemy bakterie powodujące nieświeży oddech.

5.Kontrola stresu

Ogórki są bogatym źródłem witamin z grupy B, takich jak B1, B5 i B7. Witaminy te są znane ze swojej skuteczności kontrolowania uczucia stresu i niepokoju.