Oto objawy raka żołądka, na które powinieneś zwrócić uwagę!

Według ekspertów ten rodzaj raka zaczyna się, gdy komórki rakowe tworzą się w wewnętrznej wyściółce żołądka. Komórki te mogą urosnąć w guz. Ta straszna choroba zwykle rozwija się powoli przez wiele lat.

Jeśli rak żołądka zostanie zdiagnozowany we wczesnej fazie rozwoju, pięcioletni wskaźnik przeżycia wynosi 90% (co jest naprawdę dobre).

Ale niestety objawy rzadko występują, dopóki choroba nie rozprzestrzeni się w żołądku i na inne narządy. Na tym zaawansowanym etapie raka nie da się już wyleczyć, a pięcioletni wskaźnik przeżycia wynosi tylko trzy procent.

Jak powstrzymać tego cichego zabójcę?

Panie i panowie możemy pomóc w rozwiązaniu tego problemu! Powinieneś uzbroić się w wiedzę, ucząc się czynników ryzyka i oznak ostrzegawczych raka żołądka.

Rak żołądka może być trudny do wykrycia, ponieważ kiedy objawy w końcu się pojawią są często tak łagodne, że dana osoba je ignoruje. Następujące objawy mogą wskazywać na raka żołądka:

-niestrawność lub zgaga
-dyskomfort lub ból w jamie brzusznej
-nudności i wymioty
-biegunka lub zaparcie
-wzdęcia żołądka po posiłkach

-utrata apetytu
-zmęczenie
-krwawienie (wymioty lub krew w stolcu)

Powinieneś zadać sobie pytanie – czy jesteś zagrożony?

Eksperci nie wiedzą dokładnie co powoduje, że komórki rakowe zaczynają rosnąć w żołądku. Ale znają kilka rzeczy, które mogą zwiększyć ryzyko choroby.

Jednym z nich jest zakażenie pospolitą bakterią H. pylori, która powoduje wrzody. Zapalenie jelit zwane zapaleniem błony śluzowej żołądka, długotrwała niedokrwistość i wzrosty w żołądku zwane polipami również mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka.

Inne aspekty zwiększające ryzyko:

wiek (powyżej 55 lat)
płeć (mężczyźni są bardziej podatni niż kobiety)
dieta bogata w żywność, która jest wędzona, suszona, solona lub marynowana
palenie i nadużywanie alkoholu

operacja żołądka
historia rodzinna
obecność w żołądku bakterii zwanych Helicobacter pylori, które mogą powodować wrzody