Awokado jest obecnie bardzo popularne i trafiło do menu na całym świecie. Są super odżywcze, świetne w koktajlach i łatwe do dodania do smacznych, surowych deserów.
W środku znajduje się pestka z awokado, którą zwykle wyrzucamy, ale niektórzy ludzie twierdzą, że ma ona korzyści zdrowotne i powinna zostać zjedzona.
Jednak inni zastanawiają się, czy można bezpiecznie jeść nasiona awokado. W tym artykule przedstawiono potencjalne korzyści zdrowotne związane z pestką z awokado, a także możliwe obawy dotyczące bezpieczeństwa.
Co zawiera pestka awokado?
Nasiona awokado są zamknięte w twardej skorupce i stanowią 13-18% wielkości całego owocu. Informacja o składzie jest ograniczona, ale zawiera duży zakres kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, węglowodanów i niewielkiej ilości białka.
Nasiona są również uważane za bogate źródło substancji fitochemicznych, które są substancjami, które rośliny produkują, aby się chronić. Podczas, gdy niektóre z fitochemikaliów w nasionach awokado mogą mieć potencjał przeciwutleniający, inne mogą nie oferować żadnych korzyści zdrowotnych.
Węglowodany w ziarnie awokado składają się głównie ze skrobi, a jej sucha masa stanowi prawie 75% skrobi. Skrobia składa się z długiego łańcucha cukrów, a badacze zaczęli badać jej potencjalne zastosowanie w produktach spożywczych.
Potencjalne zalety zdrowotne
W Nigerii ekstrakty z nasion awokado są używane do zarządzania wysokim ciśnieniem krwi. Nasiona są uważane za niedostatecznie wykorzystane, a wczesne badania sugerują, że mogą przynieść pewne korzyści zdrowotne.
Poniżej przedstawiamy kilka potencjalnych sposobów, w jakie nasiona awokado mogą korzystnie wpływać na Twoje zdrowie:
- Cholesterol: Mączka z nasion awokado wykazała, że redukuje całkowity cholesterol i „zły” cholesterol LDL u myszy.
- Cukrzyca: Może zmniejszyć poziom cukru we krwi u szczurów z cukrzycą. Jedno badanie na zwierzętach wykazało, że był tak samo skuteczny jak lek przeciwcukrzycowy.
- Ciśnienie krwi: Badania na zwierzętach sugerują, że ekstrakty z nasion awokado mogą rozluźnić naczynia krwionośne, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi, co jest kluczowym czynnikiem ryzyka chorób serca.
- Przeciwutleniacz: Badania z użyciem probówek na ekstraktach z nasion awokado wykazały, że pestka z awokado może mieć silne właściwości antyoksydacyjne.
- Antybakteryjne: W jednym badaniu z użyciem probówki stwierdzono, że powstrzymuje ono rozwój Clostridium sporogenes , bakterii tworzącej przetrwalniki.
- Przeciwgrzybicze: Pestka z awokado hamuje wzrost grzybów w badaniach z probówki. W szczególności może hamować Candida albicans , drożdże, które często powodują problemy w jelitach.
O ile ustalenia te są obiecujące należy pamiętać, że są one oparte na badaniach z użyciem probówek i badań na zwierzętach. Konieczne są dalsze badania z udziałem człowieka, zanim można będzie sformułować jakiekolwiek wnioski. Ponadto w badaniach tych najczęściej stosowano przetworzone ekstrakty z nasion awokado, a nie całe ziarno.
Względy bezpieczeństwa
Istnieją obawy, że niektóre związki roślinne w nasionach awokado, takie jak inhibitory trypsyny i cyjanogenne glukozydy mogą być szkodliwe. Testy bezpieczeństwa na nasionach awokado są na wczesnym etapie i ograniczone do badań na zwierzętach.
W oparciu o spożycie awokado przez miejscową populację w Nigerii oszacowano, że maksymalne dzienne spożycie ekstraktu z nasion awokado wynosi 3 mg na kg masy ciała u dorosłych ludzi.
W innym badaniu na myszach stwierdzono, że ekstrakt z nasion awokado nie wykazywał toksyczności po spożyciu w stężeniu do 500 mg na kg masy ciała na dzień. Myszy, które spożyły taki lub wyższy poziom ekstraktu z nasion awokado zmarły w ciągu 24 godzin.
Istnieją również obawy, że olej z nasion awokado może wyrządzić szkodę, ponieważ wykazano, że zwiększa on enzymy i gromadzi tłuszcz w wątrobie szczurów.
Obecnie nie ma wystarczających dowodów, aby mieć pewność, że nasiona awokado są bezpieczne do spożycia przez ludzi, ponieważ dotychczasowe badania przeprowadzono na zwierzętach.
Jak spożywać pestkę z awokado
Pestka z awokado jest bardzo twarda i musi być odpowiednio przygotowana przed zjedzeniem. Najpierw należy ją wysuszyć w piekarniku w wysokiej temperaturze przez kilka godzin. Niektórzy ludzie suszą je przez dwie godziny w temperaturze 121 ° C.
Po odwodnieniu można je posiekać i umieścić w blenderze, robocie kuchennym lub zetrzeć na tarce, aż utworzy proszek. Proszek można następnie dodać do koktajli lub stosować w herbatach, sosach lub dipach. Suszenie nasion może jednak zmniejszyć zawartość przeciwutleniaczy, więc możesz nie czerpać korzyści, których się spodziewałeś.
Zauważ, że nasiona są gorzkie. Jeśli masz zamiar dodać je do swojego smoothie, pamiętaj o zrównoważeniu go słodyczą poprzez dodanie owoców, takich jak banan lub truskawki.
Co ważne, nie ma dowodów na to, że nasiona awokado są bezpieczne. Lepiej jest wypić filiżankę zielonej herbaty lub zjeść garść jagód niż ryzykować.
Jeśli zdecydujesz się spróbować nasion awokado, najlepiej będzie je spożywać tylko okazjonalnie, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo gromadzenia się szkodliwych substancji w twoim ciele.
Pestka z awokado podsumowanie
Nasiona awokado mogą mieć pewne korzyści zdrowotne, w tym zmniejszać ryzyko chorób serca, dostarczać przeciwutleniaczy i chronić organizm przed szkodliwymi bakteriami.
Niestety badania wspierające te korzyści są na początkowym etapie i istnieją obawy, że nasiona mogą zawierać szkodliwe substancje. Dlatego nie zaleca się spożywania nasion awokado. Jeśli zdecydujesz się spróbować nasion awokado należy ograniczyć spożycie do minimum.