Herbata imbirowa coraz bardziej zyskuje na popularności, a swoją sławę zapewnia sobie dzięki wspaniałym właściwościom zdrowotnym. Czytaj dalej i przekonaj się dlaczego warto ja pić każdego dnia.
1. Właściwości przeciwzapalne
Przewlekły stan zapalny może stanowić poważne zagrożenie dla całego organizmu i może prowadzić do wielu poważnych chorób. Jest powiązany z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, cukrzycą, artretyzmem, chorobą Alzheimera, chorobami układu oddechowego i autoimmunologicznymi.
Jeśli cierpisz na stany zapalne herbata imbirowa to najlepszy napój dla ciebie. Ma niesamowite właściwości przeciwzapalne, które chronią twoje ciało przed wyżej wymienionymi stanami i zmniejszają stany zapalne i ból stawów oraz mięśni.
2. Wzmacnia układ odpornościowy
Imbir jest bogaty w liczne związki wzmacniające odporność, takie jak gingerole i gingerdiol, które powodują, że posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Wzmacnia twój układ odpornościowy umożliwiając organizmowi zwalczanie infekcji i zapobieganie przeziębieniom i grypie.
3. Poprawia trawienie
Wśród wielu jej zalet należy wymienić pomoc w problemach trawiennych i ogólną poprawę funkcji przewodu pokarmowego. Korzyści te pochodzą z gingeroli i shogaolu, które również zwiększają wchłanianie składników odżywczych.
Imbir może pomóc w zaparciach, zmianach żołądkowych, wzdęciach, nudnościach, wymiotach, skurczach i biegunkach, między innymi w problemach trawiennych.
4. Poprawia krążenie
Jeśli cierpisz na wysokie ciśnienie krwi to właśnie imbir może pomóc w powrocie do normalnego przepływu krwi, walcząc z tymi markami chorób sercowo-naczyniowych. Może również oczyścić tętnice z gromadzenia się płytki zapobiegając udarowi i atakowi serca.
5. Walczy z rakiem
Wspomnieliśmy już o jego silnych właściwościach przeciwzapalnych, które pozwalają mu działać przeciwko komórkom nowotworowym, zatrzymując ich proliferację i przerzuty. Badania wykazały, że imbir jest skuteczny przeciwko wielu rodzajom raka, takim jak chłoniak, rak wątroby, prostaty, trzustki, płuc, jelita grubego, piersi, skóry i pęcherz moczowego.
6. Poprawia funkcjonowanie mózgu
Imbir chroni mózg przed stresem, apoptozą i stanem zapalnym, poprawia funkcje pamięciowe i funkcje poznawcze. Jest to szczególnie korzystne dla kobiet w średnim wieku w poprawie ich zdolności poznawczych.
Jak zrobić własną herbatę imbirową?
Naprawdę łatwo jest zrobić imbirową herbatę i jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupowanie jej w sklepie. Oto jak:
Składniki:
- Mały ceramiczny rondel
- 1 szklanka wody
- 4 do 6 cienkich plastrów surowego imbiru
- Miód organiczny (do smaku)
Zacznij od doprowadzenia wody do wrzenia, a następnie dodaj plasterki imbiru podczas obniżania temperatury. Pozostaw na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Odstaw na bok, poczekaj, aż trochę ostygnie i dodaj miód.