Cholesterol jest rodzajem tłuszczu, którego organizm potrzebuje (do pewnego stopnia), aby funkcjonował optymalnie.
Chociaż jest to związane z wieloma problemami zdrowotnymi, minimalna dawka tego typu tłuszczu bierze udział w wydzielaniu niektórych hormonów i powstawaniu pewnych struktur ciała.
Twoja wątroba stale wytwarza cholesterol. Jednak jego poziom może również wzrosnąć poprzez spożywanie pewnych pokarmów, które go zawierają.
W rezultacie wpływa to na sposób funkcjonowania krążenia krwi i układu sercowo-naczyniowego. Jak być może już wiesz może to prowadzić do niebezpiecznych chorób zagrażających życiu.
Z tego powodu ważne jest, aby poprawić nawyki żywieniowe poprzez ograniczenie spożycia tłuszczu i zwiększenie porcji produktów spożywczych, które pomagają go usunąć.
W dzisiejszym artykule chcemy podzielić się najważniejszymi produktami, które mogą Ci w tym pomóc.
1. Płatki owsiane
Owies to nie tylko jeden z najbardziej pełnych zbóż z punktu widzenia żywienia, ale także najzdrowszy.
Ponadto zawierają niewielkie ilości kwasów tłuszczowych typu linolowego. Wraz z zawartością błonnika i lecytyny przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
2. Jęczmień
Jęczmień zawiera rodzaj rozpuszczalnego błonnika znanego jako beta-glukan. Po wchłonięciu do organizmu obniża zły cholesterol (LDL).
Jego skład odżywczy, podobny do składu owsa, sprawia, że jest to doskonała opcja żywnościowa dla pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu.
Ponadto zawiera przeciwutleniacz znany jako tokotrienol znajdujący się w łupinach jego ziaren. Pomaga to chronić tętnice przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
3. Awokado
Znane z wielu zastosowań w gastronomii, awokado korzystnie wpływa na zdrowie osób z niskim poziomem cholesterolu (LDL).
Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te sprzyjają eliminacji lipidów już obecnych we krwi.
Ponadto błonnik i niezbędne aminokwasy ułatwiają metabolizowanie tłuszczów i zapobiegają ich wchłanianiu w jelicie.
Awokado zawiera pewne substancje roślinne znane jako stanole i sterole. Powoduje spowolnienie gromadzenia się lipidów w organizmie.
4. Ryby
Ryby są doskonałym sojusznikiem dla pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów.
Ponadto wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zatrzymując jednocześnie tworzenie się płytki na ich ścianach.
Ogólnie rzecz biorąc te zdrowe tłuszcze działają jako czynniki oczyszczające w krwi, ponieważ usuwają niepotrzebne lipidy i zwiększają rozszerzenie naczyń tętniczych.
Najlepsze są:
- Sardynki
- Tuńczyk
- Łosoś
- Sardele
- Makrela
- Śledź
5. Zielone warzywa liściaste
Ich niska kaloryczność i wysoki udział niezbędnych składników odżywczych pomagają poprawić aktywność metaboliczną. To pozwala twojemu ciału optymalnie wykorzystać kalorie.
Ponadto zawierają błonnik i substancje przeciwutleniające, które promują obniżenie złego cholesterolu (LDL).
Niewielka podaż stanoli i steroli spowalnia absorpcję LDL w jelitach i pomaga utrzymać zdrowe tętnice.
6. Rośliny strączkowe
Regularne ich spożywanie może zapobiegać i kontrolować poziom złego cholesterolu (LDL) dzięki ich wysokiej zawartości błonnika.
Ten niezbędny składnik odżywczy wspierany przez związki przeciwutleniające spowalnia absorpcję LDL w jelitach.
Rośliny strączkowe są również doskonałe do radzenia sobie z nadwagą, która również wpływa na poziom złego cholesterolu LDL.
Zalecane są:
- fasola
- soczewica
- zielony groszek
- ciecierzyca
7. Jagody
Są bogate w przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy. Kiedy twoje ciało je absorbuje, pomagają ograniczyć nadmiar cholesterolu.
Spożywanie ich w postaci owoców lub soku oczyszczasz ściany tętnic. Zmniejsza to ryzyko zaburzeń układu krążenia.
Ważne jest, że chociaż wszystkie te produkty zmniejszają poziom cholesterolu muszą być wspierane przez zdrowy plan żywienia. Są nieskuteczne, jeśli spożywasz również produkty bogate w zły cholesterol.