Strona głównaZdrowiePokarmy, które powinieneś włączyć do diety i kontrolować cholesterol

Pokarmy, które powinieneś włączyć do diety i kontrolować cholesterol

Cholesterol jest rodzajem tłuszczu, którego organizm potrzebuje (do pewnego stopnia), aby funkcjonował optymalnie.

Cudowna herbata, która pomaga w procesie odchudzania

Pietruszka jest powszechnie stosowana w celu poprawy smaku naszych potraw, ale ma także wiele innych korzyści zdrowotnych. Z jednej strony, jest to silny środek...

Chociaż jest to związane z wieloma problemami zdrowotnymi, minimalna dawka tego typu tłuszczu bierze udział w wydzielaniu niektórych hormonów i powstawaniu pewnych struktur ciała.

Twoja wątroba stale wytwarza cholesterol. Jednak jego poziom może również wzrosnąć poprzez spożywanie pewnych pokarmów, które go zawierają.

W rezultacie wpływa to na sposób funkcjonowania krążenia krwi i układu sercowo-naczyniowego.  Jak być może już wiesz może to prowadzić do niebezpiecznych chorób zagrażających życiu.

Z tego powodu ważne jest, aby poprawić nawyki żywieniowe poprzez ograniczenie spożycia tłuszczu i zwiększenie porcji produktów spożywczych, które pomagają go usunąć.

W dzisiejszym artykule chcemy podzielić się najważniejszymi produktami, które mogą Ci w tym pomóc.



1. Płatki owsiane

Owies to nie tylko jeden z najbardziej pełnych zbóż z punktu widzenia żywienia, ale także najzdrowszy.



Ponadto zawierają niewielkie ilości kwasów tłuszczowych typu linolowego. Wraz z zawartością błonnika i lecytyny przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

2. Jęczmień

Jęczmień zawiera rodzaj rozpuszczalnego błonnika znanego jako beta-glukan. Po wchłonięciu do organizmu obniża zły cholesterol (LDL).

Jego skład odżywczy, podobny do składu owsa, sprawia, że ​​jest to doskonała opcja żywnościowa dla pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu.

Ponadto zawiera przeciwutleniacz znany jako tokotrienol znajdujący się w łupinach jego ziaren. Pomaga to chronić tętnice przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

3. Awokado

Znane z wielu zastosowań w gastronomii, awokado korzystnie wpływa na zdrowie osób z niskim poziomem cholesterolu (LDL).


Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te sprzyjają eliminacji lipidów już obecnych we krwi.

Ponadto błonnik i niezbędne aminokwasy ułatwiają metabolizowanie tłuszczów i zapobiegają ich wchłanianiu w jelicie.

Awokado zawiera pewne substancje roślinne znane jako stanole i sterole. Powoduje spowolnienie gromadzenia się lipidów w organizmie.

4. Ryby

Ryby są doskonałym sojusznikiem dla pacjentów z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów.


Ponadto wysokie stężenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zatrzymując jednocześnie tworzenie się płytki na ich ścianach.

Ogólnie rzecz biorąc te zdrowe tłuszcze działają jako czynniki oczyszczające w krwi, ponieważ usuwają niepotrzebne lipidy i zwiększają rozszerzenie naczyń tętniczych.

Najlepsze są:

  • Sardynki
  • Tuńczyk
  • Łosoś
  • Sardele
  • Makrela
  • Śledź

5. Zielone warzywa liściaste

Ich niska kaloryczność i wysoki udział niezbędnych składników odżywczych pomagają poprawić aktywność metaboliczną. To pozwala twojemu ciału optymalnie wykorzystać kalorie.

Ponadto zawierają błonnik i substancje przeciwutleniające, które promują obniżenie złego cholesterolu (LDL).

Niewielka podaż stanoli i steroli spowalnia absorpcję LDL w jelitach i pomaga utrzymać zdrowe tętnice.

6. Rośliny strączkowe

Regularne ich spożywanie może zapobiegać i kontrolować poziom złego cholesterolu (LDL) dzięki ich wysokiej zawartości błonnika.

Ten niezbędny składnik odżywczy wspierany przez związki przeciwutleniające spowalnia absorpcję LDL w jelitach.

Rośliny strączkowe są również doskonałe do radzenia sobie z nadwagą, która również wpływa na poziom złego cholesterolu LDL.

Zalecane są:

  • fasola
  • soczewica
  • zielony groszek
  • ciecierzyca

7. Jagody

Są bogate w przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy. Kiedy twoje ciało je absorbuje, pomagają ograniczyć nadmiar cholesterolu.

Spożywanie ich w postaci owoców lub soku oczyszczasz ściany tętnic. Zmniejsza to ryzyko zaburzeń układu krążenia.

1 łyżka octu jabłkowego w ciągu 60 dni może rozwiązać

Każdy z nas powinien mieć ocet jabłkowy w swoim domu, gdyż jest to jeden z najbardziej skutecznych i korzystnych składników, który może w sposób naturalny pomóc...

Ważne jest, że chociaż wszystkie te produkty zmniejszają poziom cholesterolu muszą być wspierane przez zdrowy plan żywienia. Są nieskuteczne, jeśli spożywasz również produkty bogate w zły cholesterol.


TO CI SIĘ SPODOBA:

TOP 5

podobne artykuły