ZdrowiePokarmy, których należy unikać w zapaleniu stawów: nasilają objawy

Pokarmy, których należy unikać w zapaleniu stawów: nasilają objawy

Zapalenie stawów jest niebezpieczną chorobą, która atakuje stawy i może prowadzić do rozdzierającego bólu. Problem może się pogorszyć, jeśli jesz niewłaściwe produkty.

Zapalenie stawów to ogólny termin odnoszący się do choroby, która powoduje stan zapalny i bolesny ból stawów.

W rzeczywistości istnieje kilka rodzajów zapalenia stawów, z najbardziej znanymi to reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zwyrodnieniowa stawów i łuszczycowe zapalenie stawów.

Chociaż żadna dieta nie jest w stanie całkowicie wyleczyć tych problemów, ograniczenie niektórych pokarmów i wprowadzenie odpowiedniej diety pomoże złagodzić ich objawy, twierdzi lekarka Katherine Marengo.

Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku słonych przysmaków oraz nadmiernego spożycia alkoholu.

1) Tłuszcze nasycone

Pokarmy bogate w tłuszcze nasycone mogą powodować wzrost tkanki tłuszczowej i stany zapalne, znacznie pogarszając objawy zapalenia stawów.

Głównymi źródłami tych składników odżywczych są czerwone mięso, pełnotłusty nabiał oraz smażona i przetworzona żywność, którą można znaleźć w większości restauracji typu fast food.

Ograniczenie tych niezdrowych pokarmów pomoże nawet przywrócić naturalne mechanizmy obronne organizmu, jednocześnie zmniejszając stan zapalny, co poprawi niektóre objawy związane z tą niebezpieczną chorobą.

2) Cukier i przetworzone węglowodany

Wysokie spożycie cukru powoduje wzrost końcowych produktów glikozylacji, które sprzyjają rozwojowi stanu zapalnego i uwalnianiu substancji zapalnych zwanych cytokinami.

Dlatego bardzo ważne jest unikanie produktów takich jak słodycze, napoje gazowane i biały chleb w przypadku zapalenia stawów.

Należy również ograniczyć inne pokarmy zawierające mąkę, takie jak herbatniki lub biały ryż. Ich nadmierne spożycie wiąże się również z wieloma innymi niebezpiecznymi problemami, takimi jak otyłość czy cukrzyca typu 2.

3) Produkty mleczne

Produkty mleczne zawierają stosunkowo dużą ilość tłuszczu, a także białka, które podrażnia tkanki wokół stawów.

Lepiej zastąp je zdrowszymi produktami, takimi jak szpinak, komosa ryżowa, fasola, soczewica i orzechy, które również dostarczą Ci stosunkowo dużej ilości białka i jednocześnie pomagają zmniejszyć ból stawów.

4) Alkohol i tytoń

Palenie negatywnie wpływa na kości, stawy i tkankę łączną, a zdaniem wielu ekspertów zmniejsza skuteczność leczenia artretyzmu.

Jeśli chodzi o nadmierne spożywanie alkoholu, jest to bardzo niebezpieczny nawyk, który zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju dny moczanowej, stanu, w którym organizm nie może skutecznie metabolizować kwasu moczowego.

To z kolei może prowadzić do wzrostu ryzyka samego artretyzmu, szczególnie w mniejszych kościach nóg – podobnie alkohol pogarsza czynność wątroby.

5) Sól i sztuczne dodatki

Sól może mieć poważny wpływ na niektóre osoby cierpiące na artretyzm, ponieważ często pogarsza zapalenie stawów.

Jednym ze sposobów kontrolowania spożycia jest gotowanie własnego jedzenia i unikanie fast foodów. W ten sam sposób możesz śledzić etykiety żywności i na ich podstawie określić, które z nich są dla Ciebie najbardziej odpowiednie.

To samo dotyczy sztucznych składników, takich jak glutaminian sodu i aspartam, które mogą prowadzić do nasilenia objawów lub rozwoju stanu zapalnego u osób z tą groźną chorobą.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze