Są to pokarmy, które promują opalanie dzięki zawartości witamin i minerałów, ponieważ stymulują produkcję melaniny i utrzymują nawilżenie skóry.
Lato jest szczególnie bogate w owoce i warzywa, dzięki którym możemy cieszyć się opaloną skórą przez długi czas.
Aby odnieść sukces eksperci zalecają regularne spożywanie następujących pokarmów przez co najmniej 30 dni.
Marchewka: najlepsze garbnikowe warzywo
Marchewki są bogate w witaminę A, co czyni je jednym z najlepszych warzyw do utrzymania letniej opalenizny.
Zawiera również wyższy udział beta-karotenu w porównaniu z innymi produktami spożywczymi, takimi jak melony, morele i dynie.
Marchew to doskonały składnik naszej letniej diety, ponieważ jest bogata w wodę i sole mineralne, a przy tym jest niskokaloryczna.
Marchewki to także idealna przekąska na plaży, idealna do sałatek lub jako dodatek do dania głównego.
Morela: możemy zabrać ją ze sobą na plażę
Spośród owoców morele najbardziej sprzyjają opalaniu, dzięki zawartemu w nich beta-karotenowi, który stymuluje produkcję melaniny.
Morele zawierają również dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Jako świeża i zdrowa przekąska możesz nawet zabrać ją ze sobą na plażę, aby pomóc Ci się opalić.
Cykoria: doskonałe źródło soli mineralnych
Zielone liście cykorii zawierają dużo witaminy A i pomimo swojego koloru są dobre do opalania, ponieważ udowodniono, że zielone warzywa są tak samo dobre dla brązowej skóry jak pomarańczowe owoce.
Cykoria jest również doskonałym źródłem soli mineralnych: zawiera potas, wapń i żelazo, czyli takie, które mogą pomóc naszemu organizmowi pokonać letnie upały.
W celu promowania opalania zaleca się również włączenie do letniej diety kalafiora i brokuła, które zawierają selen, a także pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Arbuz: idealny do sałatek owocowych
Kolejnym doskonałym źródłem witaminy A jest arbuz, co czyni go kolejnym doskonałym pokarmem promującym opalanie.
Najskuteczniejszy jest spożywany na świeżo lub jako dodatek do sałatki owocowej, zwłaszcza z czerwonymi owocami.
Seler: reguluje również ciśnienie krwi
Witamina A w selerze może również stanowić przydatny podkład do opalania. Możesz zmieszać go z sałatką, ale z selera naciowego możesz również zrobić zdrowy koktajl warzywny, dodając marchewkę, paprykę i pomidory.
Oprócz warzyw tworzy bardzo dobre połączenie smakowe z mango, różnymi czerwonymi owocami i pomarańczami.
Ponieważ seler jest również bogaty w wodę pomaga regulować ciśnienie krwi, unikniesz osłabienia spowodowanego letnimi upałami.
Wiśnie: najbogatsze w beta-karoten
W porównaniu z innymi czerwonymi owocami, wiśnie zawierają znacznie więcej beta-karotenu, dlatego idealnie nadają się do spożywania razem z truskawkami, arbuzami, malinami i jagodami lub na przemian z nimi, jeśli chcemy być nie tylko pięknie opaleni, ale i zdrowi.
Papryka: Bomba witaminy C
Papryka jest również bogata w witaminę A i witaminę C. Ta ostatnia jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu pomaga zmniejszyć ryzyko stanów zapalnych i stymuluje produkcję melaniny.
Pomidor: przeciwstarzeniowy
Oprócz witaminy A pomidory są bogate w przeciwutleniacze, a także zawierają likopen, który przeciwdziała starzeniu i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Może być spożywany na surowo, gotowany lub zmieszany z sokiem owocowym.
Brzoskwinia: przeciwutleniacz i detoksykator
Jak większość letnich owoców zawierają dużo witaminy A i witaminy C, dlatego nie tylko sprzyjają opalaniu, ale także chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem.
Świeże brzoskwinie mają działanie odtruwające i wzmacniające, a także mają łagodne działanie moczopędne i przeczyszczające.