Te pokarmy ?️ pomogą ci uzyskać wymarzoną opaleniznę ☀️ tego lata

Są to pokarmy, które promują opalanie dzięki zawartości witamin i minerałów, ponieważ stymulują produkcję melaniny i utrzymują nawilżenie skóry.

Lato jest szczególnie bogate w owoce i warzywa, dzięki którym możemy cieszyć się opaloną skórą przez długi czas.

Aby odnieść sukces eksperci zalecają regularne spożywanie następujących pokarmów przez co najmniej 30 dni.

Marchewka: najlepsze garbnikowe warzywo

Marchewki są bogate w witaminę A, co czyni je jednym z najlepszych warzyw do utrzymania letniej opalenizny.

Zawiera również wyższy udział beta-karotenu w porównaniu z innymi produktami spożywczymi, takimi jak melony, morele i dynie. 

Marchew to doskonały składnik naszej letniej diety, ponieważ jest bogata w wodę i sole mineralne, a przy tym jest niskokaloryczna.

Marchewki to także idealna przekąska na plaży, idealna do sałatek lub jako dodatek do dania głównego.

Morela: możemy zabrać ją ze sobą na plażę

Spośród owoców morele najbardziej sprzyjają opalaniu, dzięki zawartemu w nich beta-karotenowi, który stymuluje produkcję melaniny.

Morele zawierają również dużo błonnika, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit.

Jako świeża i zdrowa przekąska możesz nawet zabrać ją ze sobą na plażę, aby pomóc Ci się opalić.

Cykoria: doskonałe źródło soli mineralnych

Zielone liście cykorii zawierają dużo witaminy A i pomimo swojego koloru są dobre do opalania, ponieważ udowodniono, że zielone warzywa są tak samo dobre dla brązowej skóry jak pomarańczowe owoce. 

Cykoria jest również doskonałym źródłem soli mineralnych: zawiera potas, wapń i żelazo, czyli takie, które mogą pomóc naszemu organizmowi pokonać letnie upały.

W celu promowania opalania zaleca się również włączenie do letniej diety kalafiora i brokuła, które zawierają selen, a także pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegając przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Arbuz: idealny do sałatek owocowych

Kolejnym doskonałym źródłem witaminy A jest arbuz, co czyni go kolejnym doskonałym pokarmem promującym opalanie.

Najskuteczniejszy jest spożywany na świeżo lub jako dodatek do sałatki owocowej, zwłaszcza z czerwonymi owocami. 

Seler: reguluje również ciśnienie krwi

Witamina A w selerze może również stanowić przydatny podkład do opalania. Możesz zmieszać go z sałatką, ale z selera naciowego możesz również zrobić zdrowy koktajl warzywny, dodając marchewkę, paprykę i pomidory.

Oprócz warzyw tworzy bardzo dobre połączenie smakowe z mango, różnymi czerwonymi owocami i pomarańczami. 

Ponieważ seler jest również bogaty w wodę pomaga regulować ciśnienie krwi, unikniesz osłabienia spowodowanego letnimi upałami.

Wiśnie: najbogatsze w beta-karoten

W porównaniu z innymi czerwonymi owocami, wiśnie zawierają znacznie więcej beta-karotenu, dlatego idealnie nadają się do spożywania razem z truskawkami, arbuzami, malinami i jagodami lub na przemian z nimi, jeśli chcemy być nie tylko pięknie opaleni, ale i zdrowi.

Papryka: Bomba witaminy C

Papryka jest również bogata w witaminę A i witaminę C. Ta ostatnia jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu pomaga zmniejszyć ryzyko stanów zapalnych i stymuluje produkcję melaniny.

Pomidor: przeciwstarzeniowy 

Oprócz witaminy A pomidory są bogate w przeciwutleniacze, a także zawierają likopen, który przeciwdziała starzeniu i chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Może być spożywany na surowo, gotowany lub zmieszany z sokiem owocowym. 

Brzoskwinia: przeciwutleniacz i detoksykator

Jak większość letnich owoców zawierają dużo witaminy A i witaminy C, dlatego nie tylko sprzyjają opalaniu, ale także chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem.

Świeże brzoskwinie mają działanie odtruwające i wzmacniające, a także mają  łagodne działanie moczopędne i przeczyszczające.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: