Pokrzywa: Wielofunkcyjne Wiosenne Zioło

Pokrzywa ma największą siłę wczesną wiosną, gdy rośliny są jeszcze młode. Jeśli przegapisz zbiory, zbierz górne liście uprawianej pokrzywy.

Właściwości Pokrzywy i Korzyści Dla Zdrowia

Wiosną jest jednym z najpotężniejszych ziół o działaniu leczniczym na cały organizm, choć dla niektórych jest zwykłym chwastem. Tak, mówimy o pokrzywie, którą ludzie używali do celów leczniczych od czasów starożytnych. Można go również używać w kuchni podczas przygotowywania posiłków. Pokrzywa ma szerokie spektrum działania, można powiedzieć, że działa korzystnie na cały organizm.

Pokrzywa i Jej Korzystny Wpływ na Organizm

Pokrzywa pomaga w detoksykacji organizmu, ponieważ działa moczopędnie i wspomaga naturalną eliminację toksyn z organizmu. Obniża ciśnienie, jest zalecany przy reumatyzmie i nawet diabetycy nie muszą się go bać, gdyż pomoże im obniżyć poziom cukru we krwi, co potwierdza serwis Healthline. Ponadto leczy anemię i może być stosowany jako leczenie wspomagające w leczeniu chorób układu oddechowego. Teraz na wiosnę idealnie sprawdzi się do oczyszczenia organizmu.

Pokrzywa W Walce z Migreną i Problemami Skórnymi

Ludzie opisują dobre doświadczenia z herbatą z pokrzywy na migrenę. Wystarczy pić go przez kilka dni, a zobaczysz niesamowitą poprawę. Polecany jest także w leczeniu chorób skóry. Można go pić jako herbatę lub sporządzać na maść.

Pokrzywa W Kuchni: Zastosowania

Nadzienie z pokrzywy wszyscy znacie. Ale są też inne potrawy, które można przygotować z pokrzywy. Można na przykład przygotować zupę z pokrzywy lub szpinak pokrzywowy. Do klasycznego rosołu zamiast natki pietruszki czy szczypiorku można nawet dodać pokrzywę. O klasycznym bulionie nasi redaktorzy pisali już wcześniej. Znakomicie sprawdza się również pasta z pokrzywy, w której drobno posiekane pokrzywy miesza się z serem, odrobiną czosnku i oliwą z oliwek. Możesz doprawić wynik zgodnie ze swoimi preferencjami i cieszyć się wspaniałym, zdrowym posiłkiem.

Wiosna: Idealny Czas na Zbieranie Pokrzyw

Wiosna to najlepszy czas na zbieranie pokrzyw, z których przygotowuje się lecznicze herbaty i inne potrawy.

Kiedy Pić Herbatę z Pokrzywy: Zastosowania Medyczne

Napar z pokrzywy polecany jest przez medycynę ludową do stosowania w przypadku braku mleka w okresie karmienia piersią, przy stanach zapalnych dróg moczowych, anemii, zaparciach, ale także w celu wsparcia odporności. Pije się go przy egzemie, bólach głowy, piasku nerkowym i moczowym oraz alergiach. Diabetykom zaleca się porównywanie poziomu cukru we krwi, a pacjentom z reumatyzmem w celu złagodzenia objawów. WebMD dodaje, że napar z pokrzywy wspiera prawidłowy metabolizm oraz pomaga poprawić trawienie i przemianę materii.

Ostrzeżenie: Działanie Moczopędne Pokrzywy

Pokrzywa ma działanie moczopędne, działa moczopędnie. Oznacza to, że odprowadza wodę z organizmu. W przypadku częstszego stosowania należy uzupełnić płyny w inny sposób niż herbatką z pokrzywy. Podczas długotrwałego stosowania nie zapomnij o uzupełnieniu potasu wydalanego z moczem. Pokarmy bogate w potas są idealne. Może to być banan i świeże warzywa.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: