Należy do rodziny krzyżowych, razem z gorczycą, rzodkiewką czy rzeżuchą. Chrzan jest przedstawicielem stosowanym jako przyprawa ze względu na ostry smak.
Jest to roślina wieloletnia, która nie jest trudna w uprawie nawet w Czechach. Istnieje wiele zastosowań i przepisów związanych z korzeniem chrzanu.
Jeśli jednak masz możliwość zdobycia całego chrzanu, zdecydowanie nie wyrzucaj także jego liści.
Możesz być zaskoczony, że mogą pomóc przy przeziębieniach, ale także przy bólach pleców czy stawów.
Chrzan to nie tylko korzeń, ale także liście
Mówimy o roślinie wieloletniej, która jest typowa dla jej masywnego korzenia. Stosowany jest głównie w kuchni, ale ma również silne miejsce w medycynie ludowej.
Istnieje wiele przepisów zawierających chrzan. Lecznicze działanie korzenia chrzanu zostało udowodnione także na przestrzeni wieków, kiedy stosowano go do gojenia ran i poprawy funkcjonowania układu trawiennego.
Liście są jednak również bogate w witaminy, zwłaszcza z grupy B, E i C. Zawierają także składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń i selen, a także fitoncydy, które zapobiegają rozwojowi mikroorganizmów.
Skuteczny przy bólach stawów i pleców
Niektóre źródła podają, że najlepiej aplikować liście chrzanu bezpośrednio na bolące miejsce, inne natomiast zalecają sporządzanie nalewek.
Jeśli chcesz nałożyć liście bezpośrednio na skórę, zaleca się zanurzenie ich na chwilę w gorącej wodzie, następnie przyłożenie do bolącego miejsca, czy to pleców, czy stawów, i zabezpieczenie bandażem.
Liście najlepiej nakładać przed pójściem spać i usuwać je rano. Z liści chrzanu i czystego alkoholu można przygotować nalewkę, którą należy umieścić w zamykanym szklanym pojemniku i pozostawić tam na dwa dni. Następnie wetrzyj mieszankę w bolące miejsca.
Zimna ulga
Korzeń chrzanu jest bardzo przydatny podczas grypy i przeziębienia. Może tłumić kaszel i rzadki śluz.
Czasami wystarczy wdychać starty chrzan. Ale liście mają również swoje miejsce w walce z przeziębieniem.
Stosowano je do okładów i umieszczano na klatce piersiowej. Możesz jednak wypróbować przepis, który znacznie Ci odciąży.
Wystarczą liście chrzanu, szklane pojemniki, łyżka miodu i minimum 50% alkoholu.
Proces przygotowania
Najpierw umyj podarte liście chrzanu i zmiel je w młynku. Ilość zależy od Ciebie. Ale przygotowane w ten sposób liście powinny sięgać około połowy szklanego pojemnika.
Dla wzmocnienia efektu leczniczego dodaj łyżkę miodu . Następnie dodać minimum 50% alkoholu, zamknąć opakowanie i wstrząsnąć.
Tak przygotowaną mieszaninę przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Wstrząsaj wszystko raz dziennie, wszystko przez 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj mieszaninę i możesz zacząć ją stosować.
Tak przygotowany lek zaleca się stosować 2 do 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.
Zaleca się przyjmowanie go około 30 minut przed posiłkiem. Ta procedura jest odpowiednia na kaszel i przeziębienie.
Jeśli cierpisz na ból gardła lub zapalenie jamy ustnej, możesz dodać 1 łyżkę stołową nalewki do 0,5 l ciepłej wody i przepłukać.