Wierzcie lub nie, szklanka popcornu ma zaledwie 30 kalorii, pięć razy mniej niż chipsy ziemniaczane, a dodatkowo jest bogaty w błonnik.
Czy wiesz, że popcorn przynosi wiele korzyści naszym organizmowi?
Zazwyczaj konsumujemy popcorn tylko wtedy, gdy idziemy do kina lub siedzimy wygodnie w naszym domu oglądając film.
Jeśli będziemy jeść częściej tą pyszną przekąskę dostarczymy naszemu organizmu wiele korzyści zdrowotnych.
Zawiera on imponującą zawartości błonnika, związki fenolowe, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, mangan i magnez.
Trawienie
Wysoka zawartość błonnika powoduje, że pokarm płynnie przemieszcza się przez nasz układ pokarmowy, unikniemy zaparć i utrzymamy układ trawienny zdrowy.
Niski poziom cholesterolu
Inną zaletą jedzenia popcornu jest to, że zawiera on rodzaj błonnika, który może usunąć nadmiar cholesterolu z naczyń krwionośnych i tętnic, co zmniejsza całkowity poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, atak serca i udar mózgu.
Obniża poziom cukru we krwi
Kiedy dostarczamy organizmowi dużą ilość błonnika regulujemy tym samym poziom cukru we krwi.
Zapobiegaj rakowi
W popcornie znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed komórkami rakowymi. Przeciwutleniacze są silnymi środkami obronnymi, które oczyszczają i eliminują wolne rodniki, produkty uboczne metabolizmu komórkowego, które są związane z różnymi chorobami w organizmie, zwłaszcza rakiem.
Przeciw starzeniu się
Wolne rodniki są również ściśle związane z oznakami starzenia się organizmu, takimi jak zmarszczki, plamy starcze, zwyrodnienie plamki żółtej, ślepota, osłabienie mięśni, zaburzenia funkcji poznawczych, osteoporoza, choroba Alzheimera, otępienie, wypadanie włosów. Popcorn dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwalcz działanie wolnych rodników.
Utrata wagi
Szklanka popcornu zawiera tylko 30 kalorii, czyli około 5 razy mniej niż ta sama ilość tłustych frytek. Ponadto zawartość błonnika w popcornie sprawia, że czujesz się pełen przez dłuższy czas i nie masz ochoty na podjadanie.
Ważna uwaga: Korzyści płynące z jedzenia popcornu związane są z jedzeniem tylko samego popcornu, tzn. bez soli, masła lub innych aromatów i składników.