Popcorn spowalnia proces starzenia i przyczynia się do utraty wagi

Wierzcie lub nie, szklanka popcornu ma zaledwie 30 kalorii, pięć razy mniej niż chipsy ziemniaczane, a dodatkowo jest bogaty w błonnik.

Czy wiesz, że popcorn przynosi wiele korzyści naszym organizmowi? Zazwyczaj konsumujemy popcorn tylko wtedy, gdy idziemy do kina lub siedzimy wygodnie w naszym domu oglądając film. Jeśli będziemy jeść częściej tą pyszną przekąskę dostarczymy naszemu organizmu wiele korzyści zdrowotnych.

Zawiera on imponującą zawartości błonnika, związki fenolowe, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, mangan i magnez.

Trawienie

Wysoka zawartość błonnika powoduje, że pokarm płynnie przemieszcza się przez nasz układ pokarmowy, unikniemy zaparć i utrzymamy układ trawienny zdrowy.

Niski poziom cholesterolu

Inną zaletą jedzenia popcornu jest to, że zawiera on rodzaj błonnika, który może usunąć nadmiar cholesterolu z naczyń krwionośnych i tętnic, co zmniejsza całkowity poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, atak serca i udar mózgu.

Obniża poziom cukru we krwi

Kiedy dostarczamy organizmowi dużą ilość błonnika regulujemy tym samym poziom cukru we krwi.

Zapobiegaj rakowi

W popcornie znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed komórkami rakowymi. Przeciwutleniacze są silnymi środkami obronnymi, które oczyszczają i eliminują wolne rodniki, produkty uboczne metabolizmu komórkowego, które są związane z różnymi chorobami w organizmie, zwłaszcza rakiem.

Przeciw starzeniu się

Wolne rodniki są również ściśle związane z oznakami starzenia się organizmu, takimi jak zmarszczki, plamy starcze, zwyrodnienie plamki żółtej, ślepota, osłabienie mięśni, zaburzenia funkcji poznawczych, osteoporoza, choroba Alzheimera, otępienie, wypadanie włosów. Popcorn dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwalcz działanie wolnych rodników.

Utrata wagi

Szklanka popcornu zawiera tylko 30 kalorii, czyli około 5 razy mniej niż ta sama ilość tłustych frytek. Ponadto zawartość błonnika w popcornie sprawia, że ​​czujesz się pełen przez dłuższy czas i nie masz ochoty na podjadanie.

Ważna uwaga: Korzyści płynące z jedzenia popcornu związane są z jedzeniem tylko samego popcornu, tzn. bez soli, masła lub innych aromatów i składników.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

Zobacz jak granat wpływa na Twoje tętnice

Granat jest owocem, który posiada  silne właściwości przeciwutleniające, wiele witamin i wiele korzyści leczniczych.Kilka różnych części owoców stosuje się w różnych chorobach, między innymi w  celu zmniejszenia...

Niesamowity eliksir na porost włosów

Jeśli istnieje coś, co można określić osobowością kobiety,to nic innego jak jej włosy. Wymagają one pielęgnacji, jednak największym problemem jest bardzo często powolny wzrost.Istnieje wiele...

Wi-Fi: cichy zabójca, który zagraża życiu i powoli nas zabija

Prawie każdy ma Wi-Fi w domu ze względu na wygodę. Jednakże pojawiły się pewne obawy dotyczące bezpieczeństwa i wnioski, że Wi-Fi może być szkodliwe dla...

Poprawia wzrok i sprawi, że będziesz wyglądać o 15 lat młodziej.

To wspaniałe lekarstwo, które przygotujesz w domu w tym samym czasie może poprawić Twój wzrok i odmłodnieć okolice oczu. Sam środek jest prosty i łatwy do przygotowania, także...

Nie wyrzucaj nasion arbuza – są bardzo zdrowe!

Nasion arbuza zawierają błonnik, który jest niezbędny dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, pomaga w przypadku pasożytów, a także posiadają właściwości antybiotykowe.Nasion arbuza zawiera cytrulinę, która...

Proste sposoby na to, aby Twoja szyja wyglądała młodziej

Każda kobieta chce zachować młodzieńczy wygląd i ukryć oznaki starzenia się na tyle, na ile może. Wielu dąży do osiągnięcia tego celu wydając tysiące złotych...