Pewnie nie raz już słyszeliście, że zaleca się spożywanie soi i mleka sojowego, istnieją jednak dowody, które wskazują, że może to prowadzić do powikłań zdrowotnych.
Dlaczego warto unikać żywności, która zawiera soję?
-
- Zawiera aluminium, które niszczy nerki i układ nerwowy.
- Soja zawiera substancję pobudzającą znaną jako hemaglutynina, która powoduje obumieranie krwinek czerwonych.
-
- Spożywanie tylko 2 szklanek mleka dziennie znacząco zmienia cykl menstruacyjny, ponieważ soja zawiera naturalne toksyny.
- Poddawanie białek sojowych wysokiej temperaturze prowadzi do powstania substancji, która czyni je szkodliwymi do spożycia.
-
- Według wyników badań soja zwiększa zapotrzebowanie na witaminy D i B12.
- Żywność sojowa zawiera kwas fitynowy, który hamuje asymilację wapnia, żelaza, cynku, miedzi i magnezu.
-
- 99% soi jest genetycznie zmodyfikowana i zalicza się do najbardziej zanieczyszczonych produktów spożywczych zawierających pestycydy.
- Zawiera fitoestrogeny, estrogeny roślinne, które uszkadzają układ hormonalny, powodują niepłodność i raka piersi u kobiet.
- Żywność sojowa przyczynia się do niedoboru witaminy B12.
Karagen w mleku sojowym
Wiele badań naukowych potwierdza, że karagen w żywności może powodować uszkodzenie, zapalenie żołądka i jelit, a także raka okrężnicy co stwierdzono u zwierząt laboratoryjnych.
Co więcej, ostatnie badania finansowane przez American Diabetes Association wykazały nietolerancję glukozy i insulinooporność u myszy laboratoryjnych.