Strona głównaZdrowieTo jest powód, dla którego codziennie należy jeść grykę

To jest powód, dla którego codziennie należy jeść grykę

Wbrew powszechnemu przekonaniu gryka nie jest ziarnem zbóż, lecz raczej owocem, który jest ściśle związany z rabarbarem i szczawiem. To sprawia, że ​​jest doskonałym substytutem dla zbóż zawierających gluten, takich jak pszenica dla osób nietolerujących glutenu.

3

Ponadto kwiaty gryki są bardzo pachnące, co czyni je atrakcyjnymi dla pszczół, które wykorzystują je do produkcji specjalnego, silnie aromatyzowanego, ciemnego miodu.

To bezglutenowe ziarno jest zarówno energetyzujące, jak i odżywcze. Co najważniejsze jest dostępna przez cały rok i może być podawana jako alternatywa dla ryżu lub owsianki.

Niewielu ludzi wie, że to ziarno jest bardziej pożywne niż wiele innych zbóż. Chociaż węglowodany są głównym składnikiem diety, gryka jest również bogatym źródłem białka i różnych minerałów i przeciwutleniaczy.

Ponadto węglowodany w gryce mają postać skrobi, co nadaje jej niski indeks glikemiczny. Dlatego gryka nie powoduje niezdrowych skoków poziomu cukru we krwi.

Dodatkowo gryka zawiera również dużą ilość błonnika i odpornej skrobi co jest ważne dla zdrowia jelita grubego.

Chociaż gryka zawiera niewielkie ilości białka ma ono bardzo dobrą wartość odżywczą. Gryka jest także bogata w aminokwasy, zwłaszcza w lizynę i argininę. Według badań białko gryczane może skutecznie obniżać poziom cholesterolu we krwi, hamować powstawanie kamieni żółciowych i zmniejszać ryzyko raka jelita grubego u zwierząt.

To ziarno ma wyższą zawartość minerałów niż wiele zwykłych zbóż, w tym ryż, pszenica i kukurydza. Najobficiej występującymi minerałami w gryce są mangan, miedź, magnez, żelazo i fosfor, które w porównaniu z innymi ziarnami są szczególnie dobrze wchłaniane w gotowanej kaszy gryczanej.

Wreszcie, gryka jest bogata w różne przeciwutleniające związki roślinne, które odpowiadają za wiele jej korzyści zdrowotnych. W rzeczywistości dostarcza więcej przeciwutleniaczy niż wiele innych ziaren zbóż, w tym jęczmień, owies, pszenica i żyto.

KORZYŚCI ZDROWOTNE

Regularne spożywanie gryki może poprawić zdrowie na wielu poziomach, takich jak:

  • poprawia równowagę cukru we krwi,
  • zmniejsza wysokie ciśnienie krwi,
  • poprawia profil lipidowy krwi,
  • zmniejsza ryzyko raka, zwłaszcza raka jelita grubego i piersi,
  • poprawia zdrowie układu pokarmowego,
  • poprawia zdrowie układu odpornościowego,
  • poprawia zdrowie kości.

Uwaga: Osoby uczulone na lateks lub ryż mogą również wykazywać nietolerancję na grykę. W przypadku alergii na grykę objawy obejmują wysypki skórne, obrzęk, zaburzenia trawienia i najpoważniejszy, ciężki wstrząs alergiczny.

Zobacz Też: