Papaja, naukowo znana jako Carica Papaya to słodki i pyszny owoc tropikalny. Jest to jeden z najbardziej pożywnych i najzdrowszych składników spożywczych na świecie.
Poniżej znajdziecie powody, dla których powinniśmy codziennie spożywać ten owoc:
JEST BOGATA W WITAMINĘ C
Papaja zawiera około 144% dziennego zapotrzebowania na witaminę C (zalecanego dziennego spożycia). Dlatego jest to broń przeciwko infekcjom, a także walczy, usuwa wolne rodniki. Ta witamina ma także bardzo silne właściwości przeciwutleniające.
JEST PEŁNA WITAMINY A
Papaja jest również bogata w witaminę A, która jest korzystna dla naszego zdrowia skóry, jak również dla naszych błon śluzowych. Jest wysoce korzystna w utrzymaniu zdrowia wzroku i szczególnie skuteczna w zwalczaniu zwyrodnienia plamki żółtej.
INNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE
Papaja jest również bogata w błonnik i potas, który są niezwykle skuteczne w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi. W związku z tym potas pomaga utrzymać dobre tętno, a nawet minimalizuje ryzyko udaru mózgu.
Słodkie owoce tropikalne są również wypełnione kompleksem witamin B, w tym tiaminą, ryboflawiną i pirydoksyną. Te witaminy są bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ nasz organizm nie może ich naturalnie wytwarzać.
UŻYJ PAPAI JAKO NATURALNEGO LEKARSTWA
Zdrowe składniki odżywcze w papai mogą pomóc w walce z różnymi chorobami, takimi jak powikłania sercowe, miażdżyca i reumatoidalne zapalenie stawów. Ten owoc jest również korzystny dla wzmocnienia twojego systemu odpornościowego.
Papaja ma flawonoidy, takie jak beta-karoten, luteina, zeaksantyna i kryptoksantyna. Liczne badania potwierdziły również, że beta-karoten jest skuteczny w zwalczaniu i zapobieganiu wzrostowi raka, zwłaszcza raka płuc i jamy ustnej.
Flawonoidy mają silne związki przeciwutleniające, które są bardzo użyteczne w usuwaniu wolnych rodników, a także zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i chorobom zwyrodnieniowym.