ZdrowiePozbądź się anemii, zwiększ ilość czerwonych krwinek

Pozbądź się anemii, zwiększ ilość czerwonych krwinek

Czerwone krwinki odgrywają istotną rolę w organizmie, jednak z czasem one obumierają. Jeśli organizm nie wytwarza wystarczającej ilości nowych czerwonych krwinek może skończyć się to niedokrwistością, więc konieczne jest, aby spożywać produkty, które zwiększają produkcję tych krwinek.

Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii, jedzenie pokarmów bogatych w żelazo nie jest jedynym lekarstwem na anemię. Również pokarmy bogate w witaminę C są pomocne, gdyż zwiększają wchłanianie żelaza z pożywienia.

Organizm potrzebuje pewnych witamin, minerałów i składników odżywczych do wytwarzania wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Żelazo, witamina B12 i kwas foliowy odgrywają najważniejszą rolę w ich produkcji. To zaburzenie dotyka głównie kobiety i dzieci.

Co powoduje niedokrwistość:

Zmiany w błonie śluzowej żołądka lub jelit (wpływają na wchłaniane składników odżywczych)
Jakość jedzenia jakie spożywamy

Objawy, które mogą wystąpić:

-Uczucie osłabienia lub zmęczenia.
-Bóle głowy
-Problemy z koncentracją i myśleniem

Pokarmy jakie należy jeść, aby zwiększyć ilość czerwonych krwinek

Pokarmy bogate w żelazo, takie jak suszone rodzynki, wątroba wieprzowa, czerwone mięso, soczewica, suszone śliwki i ciemnozielone warzywa liściaste

Pokarmy bogate w kwas foliowy: orzechy, fasola, groch

Pokarmy bogate w witaminę B12: mleko, jaja, ryby, drożdże

Domowy syrop na zwiększenie ilości czerwonych krwinek

Składniki:

-1 szklanka suszonych moreli
-3 buraki
-1/2 szklanki jarmużu
-1/2 szklanki szpinaku

-400g wiśni
-sok z 2 pomarańczy
-sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (oprócz soków) z szklanką wody, następnie dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Umieść lekarstwo w szklanym słoju i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.

Spożywanie:

Należy przyjmować 3 łyżki syropu codziennie rano przed śniadaniem.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze