Czerwone krwinki odgrywają istotną rolę w organizmie, jednak z czasem one obumierają. Jeśli organizm nie wytwarza wystarczającej ilości nowych czerwonych krwinek może skończyć się to niedokrwistością, więc konieczne jest, aby spożywać produkty, które zwiększają produkcję tych krwinek.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii, jedzenie pokarmów bogatych w żelazo nie jest jedynym lekarstwem na anemię. Również pokarmy bogate w witaminę C są pomocne, gdyż zwiększają wchłanianie żelaza z pożywienia.
Organizm potrzebuje pewnych witamin, minerałów i składników odżywczych do wytwarzania wystarczającej ilości czerwonych krwinek. Żelazo, witamina B12 i kwas foliowy odgrywają najważniejszą rolę w ich produkcji. To zaburzenie dotyka głównie kobiety i dzieci.
Co powoduje niedokrwistość:
Zmiany w błonie śluzowej żołądka lub jelit (wpływają na wchłaniane składników odżywczych)
Jakość jedzenia jakie spożywamy
Objawy, które mogą wystąpić:
-Uczucie osłabienia lub zmęczenia.
-Bóle głowy
-Problemy z koncentracją i myśleniem
Pokarmy jakie należy jeść, aby zwiększyć ilość czerwonych krwinek
Pokarmy bogate w żelazo, takie jak suszone rodzynki, wątroba wieprzowa, czerwone mięso, soczewica, suszone śliwki i ciemnozielone warzywa liściaste
Pokarmy bogate w kwas foliowy: orzechy, fasola, groch
Pokarmy bogate w witaminę B12: mleko, jaja, ryby, drożdże
Domowy syrop na zwiększenie ilości czerwonych krwinek
Składniki:
-1 szklanka suszonych moreli
-3 buraki
-1/2 szklanki jarmużu
-1/2 szklanki szpinaku
-400g wiśni
-sok z 2 pomarańczy
-sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (oprócz soków) z szklanką wody, następnie dodaj sok z pomarańczy i cytryny. Umieść lekarstwo w szklanym słoju i przechowuj w chłodnym, suchym miejscu.
Spożywanie:
Należy przyjmować 3 łyżki syropu codziennie rano przed śniadaniem.