Zaparcia są jednym z najczęstszych zaburzeń trawiennych. W rzeczywistości liczba dotkniętych pacjentów jest większa niż tych z łagodnymi chorobami żołądkowo-jelitowymi.
W konsekwencji odpady zostają zatrzymane w okrężnicy i po kilku dniach prowadzi to do objawów takich jak stany zapalne, gazy i ból.
Może to być spowodowane trudnościami w trawieniu niektórych substancji z niektórych pokarmów lub z powodu hartowania kału z powodu odwodnienia.
Chociaż nie zawsze jest to poważny problem, należy go leczyć, aby nie stał się problemem przewlekłym, ponieważ może wpływać na jakość życia.
Na szczęście istnieje kilka receptur soku o właściwościach przeczyszczających, które przyspieszają ulgę w tym problemie bez niepożądanych reakcji, a tym samym zapobiegają powikłaniom.
1. Aloes i miód
Naturalny sok z aloesu jest doskonałym naturalnym środkiem przeczyszczającym. Oprócz łagodzenia zaparć, kontroluje również stan zapalny i nadmierną produkcję kwaśnych soków żołądkowych.
W połączeniu z właściwościami miodu jest to jedno z najlepszych rozwiązań w regulacji flory bakteryjnej jelit.
Składniki
- 6 łyżek żelu aloesowego (90 g)
- 1/2 szklanki wody (100 ml)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Przygotowanie
- Wyciśnij miąższ z aloesu i wymieszaj go z wodą i miodem w blenderze.
- Pić na pusty żołądek przez dwa tygodnie.
2. Sok z fig i bananów
Błonnik pokarmowy znajdujący się w figach jest bardzo pomocny w stymulowaniu ruchu jelit.
Te cechy dodane do składników odżywczych bananów i miodu sprzyjają eliminacji odpadów i zmniejszają niestrawność.
Składniki
- 3 świeże lub suszone figi
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 1/2 szklanki wody (100 ml)
Przygotowanie
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i przetwarzaj je, aż uzyskasz gładki sok.
- Pij każdego wieczoru przed pójściem spać.
- Powtarzaj to leczenie, aż zaparcie zostanie usunięte.
3. Sok jabłkowy i papaja
Enzymy trawienne znajdujące się w papai i błonnik pokarmowy jabłek sprawiają, że ten naturalny sok łagodny środek przeczyszczający może pomóc kontrolować zaparcia.
Oprócz tego jego naturalne cukry dają organizmowi zastrzyk energii, poprawiając jego wydajność przez cały dzień.
Składniki
- 1 zielone jabłko
- 3 plastry dojrzałej papai
- 1/2 szklanki wody (100 ml)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Przygotowanie
- Pokrój owoce i wymieszaj w blenderze razem z wodą i łyżką miodu.
- Po uzyskaniu gładkiego soku, wypij go na pusty żołądek.
- Pij to codziennie przez co najmniej dwa tygodnie.
4. Sok z gruszki i siemię lniane
Łącząc gruszki i siemię lniane uzyskujesz łagodny efekt przeczyszczający dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika i przeciwutleniaczy.
Dzięki swoim właściwościom działają jako probiotyki w jelicie i zapewniają pokarm dla flory bakteryjnej, która chroni twoje zdrowie.
Składniki
- 2 gruszki
- 1 łyżka siemienia lnianego (10 g)
- 1/2 szklanki wody (100 ml)
Przygotowanie
- Pokroić gruszki bez usuwania skórki i wymieszać z siemieniem lnianym i wodą w blenderze.
- Po uzyskaniu gładkiego soku wypij go na pusty żołądek.
- Pij trzy razy w tygodniu.
5. Kiwi i sok pomarańczowy
Kiwi produkuje enzym o nazwie actinidain, który po zaabsorbowaniu przez organizm poprawia motorykę jelit i łagodzi zaparcia.
Ze swojej strony pomarańcze dostarczają znaczną ilość błonnika pokarmowego, który jest potrzebny do optymalnego funkcjonowania procesu trawiennego.
Składniki
- 5 pomarańczy
- 4 kiwi
Przygotowanie
- Wyciągnij sok z 5 pomarańczy, obierz i posiekaj 4 kiwi i wymieszaj wszystko w blenderze.
- Wypij sok tak szybko, jak to możliwe, aby nie stracił swoich właściwości.
- Pij go na pusty żołądek i odczekaj co najmniej 30 minut przed śniadaniem.