Ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystkie gatunki ryb są zdrowe. Eksperci odradzają jedzenie pangi, która jest jedną z najtańszych ryb na rynku. Dlaczego? Ponieważ jest pełna hormonów, antybiotyków i rtęci.
Ryby dostarczają organizmowi szerokiej gamy niezbędnych składników odżywczych. Cenione są za wysoką zawartość witamin, w tym A, B, D i E.
Według dietetyków ryby powinny być spożywane co najmniej raz w tygodniu. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie ryby są pożywne.
Według Medical Daily, panga ma bardzo niską wartość odżywczą. Co więcej, brakuje w niej niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3. Ta ryba może być szkodliwa dla zdrowia, jeśli zostanie zjedzona.
Jak tylko to możliwe, trzymaj się od niej z daleka. Panga jest najbardziej przerażającą rybą.
Podczas losowego pobierania próbek w Stanach Zjednoczonych odkryto, że do 70%-80% próbek tych ryb zawierało rtęć i zarazki, które mogą powodować zatrucia.
Zanieczyszczenie wody ma również wpływ na jakość mięsa. Naturalne środowisko pangi to zazwyczaj stawy i rzeki, gdzie odpady i brud przenikają do ich ciał.
Podczas hodowli Wietnamczycy stosują pestycydy, środki dezynfekujące i antybiotyki. W Stanach Zjednoczonych i Europie zostały one już zdelegalizowane.
W trakcie badań w filetach pangi zidentyfikowano duże stężenia niebezpiecznych substancji, takich jak metale ciężkie, chlorany, izomery, hormony i farmaceutyki.