Strona głównaZdrowiePoznaj powody, dla których nigdy nie należy wyrzucać skórki od arbuza

Poznaj powody, dla których nigdy nie należy wyrzucać skórki od arbuza

Wierzę, że każdy kocha soczysty smak arbuza w gorące dni. Pomimo swojego pysznego, orzeźwiającego smaku, arbuzy są bogate w zdrowe składniki odżywcze, przeciwutleniacze, witaminy i minerały, które mogą znacząco poprawić ogólny stan zdrowia.

Arbuzy utrzymują ciało nawilżone, usuwa toksyczne odpady z ciała itp. Jednak, czy wiesz, że skórki arbuza mają także liczne korzyści zdrowotne?

Zazwyczaj je wyrzucasz nie wiedząc, że ta część owoców jest bogata w witaminy A, C i B6, magnez, potas i cynk. Skórki są bogate w likopen. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem, chroni przed wieloma chorobami. Ponadto wykazano, że 95% wartości odżywczych arbuza faktycznie znajduje się w skórce.

  1. Zwiększone korzyści na treningu

Arbuzy są bogate w cytruliny, aminokwasy, które mięśnie potrzebują po wizycie w siłowni. W związku z tym, można wziąć trochę skórki arbuza i dodać je do swojej diety treningowej.

    1. Zwiększa libido


Skórki arbuza są doskonałym sposobem, aby zwiększyć swoje libido. Ze względu na wysoką zawartość cytruliny, skórki arbuza mogą naturalnie zwiększyć popęd seksualny i dlatego ten składnik został dodany do szeregu suplementów zwiększających libido. Ponadto badania wykazały, że cytrulina jest również korzystna dla łagodzenia zaburzeń erekcji.

  1. Utrata wagi



Skórka arbuza jest doskonałym źródłem błonnika. Może ona również pomóc Ci schudnąć i zapobiec przejadaniu się. Ponadto ma właściwości moczopędne, które mogą pomóc wyeliminować nadmiar wody z organizmu.

  1. Regulacja ciśnienia krwi

Jest idealna dla tych, którzy cierpią na nadciśnienie, ponieważ ma zdolność do regulowania poziomu ciśnienia krwi, eliminując nadmiar wody. Według badań ekstrakt ze skórki arbuza jest skuteczny w utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego u dorosłych.

  1. Układ moczowy

Skórka ma zdolność do zapobiegania infekcjom dróg moczowych. Ponadto może on zachować normalną funkcję nerek, ponieważ częściej oddajemy mocz i dzięki temu utrzymujemy drogi moczowe zdrowsze. Nie zapomnij pić od 8 do 12 szklanek wody dziennie.

  1. Odporność na raka

Likopen to bardzo korzystny związek znajdujący się w skórce arbuza. Liczne badania wykazały, że likopen może obniżać ryzyko rozwoju raka gruczołu krokowego, nawet o 34%. Będąc silnym antyoksydantem, likopen chroni również od innych typów nowotworów, takich jak rak żołądka, trzustki, jelita grubego, przełyku i raka szyjki macicy.

Podsumowując arbuz wraz z jego częściami jest bardzo korzystny dla zdrowia i dlatego zaleca się, aby włączyć go do codziennej diety. Na przykład można dodać skórki arbuza do sałatki, zupy, gulaszu.



Poznaj 5 wczesnych oznak RAKA PIERSI!

Inwazyjny rak piersi dotyka 1 na 8 kobiet na całym świecie. Jest to rodzaj nowotworu o największej częstości występowania u kobiet.  Według American Cancer Society do...

Dożywają 120 lat, kobiety rodzą dzieci w wieku 65 lat i nie wiedzą

Ludzie Hunza żyją w górach północnego Pakistanu, ich populacja liczy około 87 tysięcy osób. Są weseli i przede wszystkim silni oraz odporni na wszelakie...

Kofeina i rak piersi: czy picie kawy zwiększa ryzyko?

Zastanawiałaś się kiedyś czy kofeina i rak idą ze sobą w parze? W tym artykule dowiesz się więcej o związku między rakiem piersi, a...

Oczyść swoje naczynia krwionośne za pomocą sody oczyszczonej

Stosując to rozwiązanie pozbędziesz się złego cholesterolu, a dodatkowo nastąpi głębokie oczyszczanie naczyń krwionośnych, a wszystko to dzięki naturalnej potężnej mieszance, którą trzeba pić rano po...

Zebrała nasion arbuza i ugotowała je. Powód jest zaskakujący

Arbuz jest chyba ulubionym owocem każdego z nas w okresie letnim, jedząc go od razu czuć niebywałe orzeźwienie. Ten pyszny owoc jednak w miąższu ma nasion,...

Rak jajnika – poznaj 10 wczesnych objawów „cichego zabójcy”

Rak jajnika wymaga więcej czasu, żeby został zdiagnozowany niż jakikolwiek inny rak żeńskiego układu rozrodczego. Do najczęstszych czynników ryzyka należą wiek, predyspozycje genetyczne i...