Czy często masz zachcianki na słodkie? Czy twoja waga rośnie, mimo że zmniejszasz spożycie kalorii? Czy często masz rozstrój żołądka?

wysoki poziom cukru we krwi

Jeśli często cierpisz na te dolegliwości trawienne bardzo prawdopodobne jest, że poziom cukru we krwi jest wyższy niż normalnie.

Mówiąc dokładniej, wysoki poziom cukru we krwi nie dotyczy tylko diabetyków. W rzeczywistości każdy jest podatny na wysoki poziom cukru we krwi po spożyciu niektórych pokarmów, zwłaszcza żywności bogatej w węglowodany i cukry rafinowane.

Gdy poziom cukru we krwi utrzymuje się na wysokim poziomie przez dłuższy czas może to prowadzić do poważniejszych powikłań zdrowotnych.

Co wywołuje objawy wysokiego poziomu cukru we krwi?

Istnieje kilka czynników, które mogą powodować objawy wysokiego poziomu cukru we krwi. Niektóre z nich to:

  • Zła dieta
  • Stres
  • Bezczynność
  • Niektóre leki
  • Niektóre problemy zdrowotne

Jakie są objawy wysokiego poziomu cukru we krwi?

Jak już wspomnieliśmy, wysoki poziom cukru we krwi niekoniecznie oznacza, że ​​chorujesz na cukrzycę. W rzeczywistości wysoki poziom cukru we krwi jest tylko objawem cukrzycy. Wysoki poziom cukru we krwi może powodować szereg objawów, wśród których występują:

  • Suchość w ustach
  • Pragnienie przez większość czasu
  • Częsta potrzeba oddawania moczu, zwłaszcza podczas snu
  • Cały czas czujesz głód
  • Chroniczne zmęczenie
  • Sucha i swędząca skóra
  • Przyrost masy ciała i nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej
  • Brak możliwości skupienia
  • Rozmazany obraz
  • Częste infekcje
  • Dyskomfort żołądka
  • Problemy z nerwami
  • Rany i skaleczenia nie goją się tak szybko
  • Impotencja

Zmniejsz objawy wysokiego poziomu cukru we krwi za pomocą listy indeksów glikemicznych

Indeks glikemiczny (GI) jest indeksem liczbowym, w którym węglowodany są uszeregowane według ich odpowiedzi glikemicznej. Jest to poziom, do którego niektóre produkty zwiększają poziom cukru we krwi. 

Przy skali od 0 do 100, GI obejmuje również produkty o wyższych wartościach odpowiedzi glikemicznej – są to pokarmy, które wywołują skok poziomu cukru we krwi. Na przykład czysta glukoza ma GI równy 100 i jest traktowana jako punkt odniesienia.

Pokarmy o wysokim IG są szybciej wchłaniane i trawione przez organizm i prowadzą do oscylacji poziomu cukru we krwi. Przeciwnie, pokarmy z niskim GI są wchłaniane i trawione dość powoli i prowadzą do stałego wzrostu poziomu cukru we krwi. 

Ponadto pokarmy o niskim IG zmniejszają oporność na insulinę i poziom insuliny, hamując w ten sposób objawy wysokiego stężenia cukru we krwi. Dlatego są one lepsze dla twojego zdrowia. Dodatkowo, żywność o niskim IG wspiera zdrową utratę wagi, ponieważ ogranicza apetyt i zmniejsza głód.



loading...
loading...

Aktualizacja: 19 czerwca 2019