Ten naturalny środek zawiera wiele składników, które stymulują czynność tarczycy. Dodatkowo jest to potężne połączenie witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które poprawiają ogólny stan zdrowia.
Korzyści zdrowotne składników
Żurawina jest doskonałym źródłem jodu, który ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia tarczycy, a jagody te zawierają nawet 400 mg, co jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł jodu.
Odpowiednie spożycie jodu odtruwa organizm, reguluje przemianę materii, wzrost i rozwój.
Imbir ma silne właściwości lecznicze, które zostały potwierdzone w wielu badaniach. Obejmuje to również korzystny wpływ na tarczycę. Zawiera magnez, który okazał się kluczowy w zwalczaniu chorób tarczycy.
Ponieważ jest silnym środkiem przeciwzapalnym może chronić przed procesami zapalnymi związanymi z niedoczynnością tarczycy.
Pozytywny wpływ cynamonu na tarczycę jest wieloraki. Po pierwsze zawiera ekstrakt, który odgrywa ważną rolę przeciwzapalną. Medyczne zastosowanie cynamonu może odgrywać główną rolę w leczeniu niedoczynności tarczycy.
Ponadto cynamon działa jako środek przeciwzapalny i zmniejsza oporność na insulinę, która jest ściśle związana z rozwojem choroby Gravesa i Basedowa.
Gałka muszkatołowa to naturalny wzmacniacz metabolizmu.
Sok pomarańczowy jest bogatym źródłem witaminy C, niezbędnej dla wielu procesów w organizmie. Zawiera również odpowiedni stosunek fruktozy i glukozy, a także minerałów, w tym magnezu i potasu.
Wpływa pozytywnie na czynność tarczycy i zwiększa kwas glukuronowy, który wiąże i eliminuje toksyny z organizmu wspierając w ten sposób prawidłowe funkcjonowanie hormonów.
Sok z cytryny ma wyjątkowe właściwości lecznicze dla różnych chorób. Dodatkowo wspomaga detoksykację i wzmacnia układ odpornościowy.
Składniki:
- 7 szklanek filtrowanej wody
- 1 szklanka 100% soku żurawinowego
- ¼ łyżeczki imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu Cejlonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj sok żurawinowy, dodaj przyprawy i pozostaw na wolnym ogniu przez 20 minut. Po ochłodzeniu do temperatury pokojowej dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy. Ta ilość preparatu jest przeznaczona do spożycia w ciągu jednego dnia.