Według statystyk jednym z głównych winowajców przedwczesnej śmierci są problemy sercowo-naczyniowe. Zatkane tętnice są w rzeczywistości głównym czynnikiem ryzyka udaru mózgu i zawału serca, ponieważ blokują one przepływ krwi przez organizm ludzki.
Istnieje wiele czynników, które prowadzą do zawałów serca i stresu, niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej są głównymi czynnikami. W celu zmniejszenia ryzyka trzeba dokonać pewnych zmian w stylu życia i diecie.
Możesz zapobiec zatkanym tętnicom spożywając te pokarmy i napoje:
Łosoś
Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, łosoś jest uważany za jeden z najzdrowszych pokarmów dla serca. Jego spożywanie pomoże zapobiec zapaleniu mięśnia sercowego oraz zmniejszy poziom trójglicerydów i cholesterolu.
Orzechy
Są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i dlatego mają zdolność do obniżania poziomu cholesterolu. Ponadto są one bardzo korzystne dla pamięci i zdrowia stawów.
Brokuły
Brokuły mają wysoki poziom zdrowych składników odżywczych, postaraj się włączyć to warzywo do codziennej diecie.
Szparagi
Oprócz obniżania wysokiego poziomu cholesterolu, mają również zdolność do zmniejszania stanu zapalnego i zapobiegają zatykaniu się żył.
Awokado
Chcąc utrzymać zdrowe tętnice jedz awokado regularnie, ponieważ zawarte w nim tłuszcze regulują poziom dobrego i złego cholesterolu.
Sok pomarańczowy
Picie soku pomarańczowego pomoże wspierać zdrowie naczyń krwionośnych i obniżyć ciśnienie krwi, ponieważ zawiera on mnóstwo przeciwutleniaczy.
Kawa
Wyniki wielu badań wskazują, że spożywanie 2-4 filiżanek kawy każdego dnia może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca o 20%. Z drugiej strony kawa ma negatywny wpływ na żołądek.
Sery
Jego umiarkowane spożycie obniża wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Pieczywo pełnoziarniste
Ze względu na wysoką zawartość błonnika zapobiega ono gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach.
Owoce Kaki
Ten niezwykły owoc jest bogatym źródłem błonnika i steroli, które mogą utrzymać optymalny poziom cholesterolu i zapobiegają zatykaniu tętnic.
Kurkuma
Konsumpcja kurkumy hamuje nadczynność odkładania się tłuszczu, ponieważ jej aktywny związek kurkumina ma wiele właściwości zdrowotnych.
Arbuz
Owoc ten stymuluje produkcję tlenku azotu i w wyniku tego rozszerzają się naczynia krwionośne.
Zielona herbata
Zawiera katechiny, które działają jako przeciwutleniacz stymulujący przemianę materii i obniżający poziom cholesterolu. Poza tym ma działanie uspokajające i energetyzujące.
Cynamon
Spożywając tylko jedną łyżeczkę cynamonu możesz zapobiec gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach.
Żurawina
Jest ona bogata w potas, co jest niezwykle korzystne dla zwiększenia poziomu dobrego cholesterolu przy zmniejszeniu tego złego. Według wielu badań, spożywanie dwóch szklanek soku żurawinowego dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca o 40%.
Granat
Jest bogatym źródłem związków fitochemicznych, które mogą zwiększyć produkcję tlenku azotu użytecznego dla naszego krwioobiegu.
Oliwa z oliwek
Olej ten jest bogaty w zdrowe tłuszcze, które mogą obniżyć poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych o 41%.
Szpinak
Szpinak jest doskonałym składnikiem do budowy mięśni i oczyszczania tętnic, ale może również obniżać wysokie ciśnienie krwi. Jest bogatym źródłem potasu i kwasu foliowego, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca i pomagają w tworzeniu zdrowych tkanek mięśniowych.