Ten ocet stał się jednym z najbardziej niezbędnych składników w opracowywaniu wielu przepisów, zwłaszcza w celu przygotowania bogatych w środki odżywcze sałatek.
Właśnie dlatego, że jest to wysoce poszukiwany produkt, często brakuje go w wielu sklepach, a dodatkowo jest on kosztowny.
Ale nie zniechęcaj się, poniżej znajdziesz przepis, który ukaże Ci jak w domowym zaciszu przygotować 100% organiczny ocet jabłkowy.
Składniki:
– duży szklany słoik
-1 kg jabłek
Woda mineralna
-3 łyżki cukru
-kawałek bawełnianej tkaniny
Przygotowanie:
Umyj dokładnie i obierz jabłka, następnie pokrój je na małe kawałki. Umieść w szklanym słoiku, dodaj cukier i zalej wodą,tak żeby były całe zakryte. Przykryj pojemnik kawałkiem tkaniny i unieruchom go gumką.
Odstaw preparat w ciemne miejsce, gdzie występuje temperatura od 15 do 26 stopni Celsjusza na 5 – 6 tygodni. Po tym czasie odcedź preparat, usuwając jabłka, a ciecz przelej do innego szklanego słoika i pozostaw na trzy dni.
Po tym czasie spróbuj octu, aby przekonać się, czy jest w idealnym punkcie kwasowości i zacznij używać własnego ocet jabłkowy.
Jeśli podobał Ci się ten fantastyczny trik, nie zapomnij podzielić się tymi informacjami z rodziną i znajomymi, aby mogli też zrobić swój własny ocet domowej roboty.