Jeśli wracasz do domu z zakupów i automatycznie wkładasz ziemniaki do lodówki razem z innymi warzywami, rozpoczynasz niekorzystny proces, który może mieć zły wpływ nie tylko na ziemniaki, ale i na Twoje zdrowie.
Pokazujemy, skąd bierze się niebezpieczeństwo i co można z nim zrobić.
Dlaczego przechowywanie ziemniaków w lodówce jest niebezpieczne?
Przechowywanie ziemniaków w lodówce to zły pomysł z dwóch powodów. Po pierwsze, zimno zmienia zawartość cukru w ziemniaku, nadając mu nienaturalny smak i konsystencję.
ZIMNE ZIEMNIAKI MOGĄ MIEĆ SŁODKI SMAK I GRUDKOWATĄ KONSYSTENCJĘ.
Ale jeszcze większym problemem jest to, że po wystąpieniu tych zmian dzieje się coś, co może być szkodliwe dla zdrowia.
Cukry w zimnych ziemniakach mogą przekształcić się w niebezpieczną substancję chemiczną, akryloamid jeśli ziemniaki są przygotowywane w wysokich temperaturach.
Wyjaśnienie w skrócie jest następujące. Ziemniaki zawierają naturalny cukier zwany sacharozą.
Kiedy schładzasz ziemniaka, enzym przekształca sacharozę w glukozę i fruktozę. A kiedy te cukry są wystawione na działanie wysokich temperatur podczas gotowania, łączą się z aminokwasem zwanym asparaginą, tworząc akryloamid.
Ta substancja chemiczna zwykle znajduje się w rzeczach, których nie jesz. Przykłady obejmują papier, kleje, materiały budowlane i dym papierosowy.
Jednakże, ponieważ cukry w niektórych produktach spożywczych są przetwarzane można je również znaleźć we frytkach, chipsach ziemniaczanych, kawie i produktach zbożowych, takich jak tosty i ciasta.
Niemniej jednak należy zauważyć, że efekt ten jest w większości potwierdzony eksperymentami na zwierzętach, a badania na ludziach jak dotąd nie przyniosły przekonujących wyników.
W każdym razie amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) uważa substancję za potencjalnie rakotwórczą dla ludzi.
Gdzie przechowywać ziemniaki?
Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym, dobrze wentylowanym miejscu.
Jeśli nie masz piwnicy, umieść je w dobrym miejscu w spiżarni, zawinięte w papierową torbę.
Torba zapewnia odpowiednią wentylację, jednocześnie zapobiegając wilgoci.
Jak można zmniejszyć ilość akryloamidu?
Po utworzeniu akrylamidu nie można go usunąć z żywności, ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA).
Dlatego nacisk należy położyć na profilaktykę. Zgodnie z zaleceniami narażenie na substancję chemiczną można ograniczyć, podejmując następujące kroki:
- Piecz jedzenie w temperaturze poniżej 170 stopni Celsjusza (warto mieć pod ręką termometr kuchenny).
- Nie rozgotowuj jedzenia. Powinny być złocistożółte, a nie złocistobrązowe.
- Z definicji nie przechowuj ziemniaków w lodówce .
- Jeśli schłodziłeś ziemniaki, namocz je w zimnej wodzie przez 30 minut. Część cukrów jest z niego wypłukiwana.
- Odcedź i osusz ziemniaki przed pieczeniem.
- Żywność i napoje , w których może tworzyć się akryloamid należy przygotowywać w możliwie najniższej temperaturze.