Przechowywanie ziemniaków w lodówce może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Jeśli wracasz do domu z zakupów i automatycznie wkładasz ziemniaki do lodówki razem z innymi warzywami, rozpoczynasz niekorzystny proces, który może mieć zły wpływ nie tylko na ziemniaki, ale i na Twoje zdrowie.

Pokazujemy, skąd bierze się niebezpieczeństwo i co można z nim zrobić.

Dlaczego przechowywanie ziemniaków w lodówce jest niebezpieczne?

Przechowywanie ziemniaków w lodówce to zły pomysł z dwóch powodów. Po pierwsze, zimno zmienia zawartość cukru w ​​ziemniaku, nadając mu nienaturalny smak i konsystencję.

ZIMNE ZIEMNIAKI MOGĄ MIEĆ SŁODKI SMAK I GRUDKOWATĄ KONSYSTENCJĘ.

Ale jeszcze większym problemem jest to, że po wystąpieniu tych zmian dzieje się coś, co może być szkodliwe dla zdrowia.

Cukry w zimnych ziemniakach mogą przekształcić się w niebezpieczną substancję chemiczną, akryloamid jeśli ziemniaki są przygotowywane w wysokich temperaturach.

Podczas przygotowywania schłodzonych ziemniaków w wysokich temperaturach może powstać niebezpieczna substancja chemiczna mitrs3 / Getty Images

Wyjaśnienie w skrócie jest następujące. Ziemniaki zawierają naturalny cukier zwany sacharozą.

Kiedy schładzasz ziemniaka, enzym przekształca sacharozę w glukozę i fruktozę. A kiedy te cukry są wystawione na działanie wysokich temperatur podczas gotowania, łączą się z aminokwasem zwanym asparaginą, tworząc akryloamid.

Ta substancja chemiczna zwykle znajduje się w rzeczach, których nie jesz. Przykłady obejmują papier, kleje, materiały budowlane i dym papierosowy.

Jednakże, ponieważ cukry w niektórych produktach spożywczych są przetwarzane można je również znaleźć we frytkach, chipsach ziemniaczanych, kawie i produktach zbożowych, takich jak tosty i ciasta.

Niemniej jednak należy zauważyć, że efekt ten jest w większości potwierdzony eksperymentami na zwierzętach, a badania na ludziach jak dotąd nie przyniosły przekonujących wyników.

W każdym razie amerykańska Agencja Ochrony Środowiska (EPA) uważa substancję za potencjalnie rakotwórczą dla ludzi.

Gdzie przechowywać ziemniaki?

Ziemniaki należy przechowywać w chłodnym, suchym, dobrze wentylowanym miejscu.

Jeśli nie masz piwnicy, umieść je w dobrym miejscu w spiżarni, zawinięte w papierową torbę.

Torba zapewnia odpowiednią wentylację, jednocześnie zapobiegając wilgoci.

Jak można zmniejszyć ilość akryloamidu?

Po utworzeniu akrylamidu nie można go usunąć z żywności, ostrzega brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA).

Dlatego nacisk należy położyć na profilaktykę. Zgodnie z zaleceniami narażenie na substancję chemiczną można ograniczyć, podejmując następujące kroki:

  • Piecz jedzenie w temperaturze poniżej 170 stopni Celsjusza (warto mieć pod ręką termometr kuchenny).
  • Nie rozgotowuj jedzenia. Powinny być złocistożółte, a nie złocistobrązowe.
  • Z definicji nie przechowuj ziemniaków w lodówce .
  • Jeśli schłodziłeś ziemniaki, namocz je w zimnej wodzie przez 30 minut. Część cukrów jest z niego wypłukiwana.
  • Odcedź i osusz ziemniaki przed pieczeniem.
  • Żywność i napoje , w których może tworzyć się akryloamid należy przygotowywać w możliwie najniższej temperaturze.
👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: