Strona głównaZdrowiePrzeciwnowotworowy, przeciwzapalny purpurowy eliksir, który wzmocni układ trawienny

Przeciwnowotworowy, przeciwzapalny purpurowy eliksir, który wzmocni układ trawienny

Kluczem do zmniejszenia stanu zapalnego w ciele jest leczenie jelit poprzez unikanie pokarmów powodujących stany zapalne. Zastąp je pokarmami o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, takimi jak kapusta, jarmuż i brokuły.

Głównym składnikiem tego przepisu jest czerwona kapusta, warzywo, które jest bardzo pożywne.

Zawiera fitochemikalia, takie jak luteina, indolo-3-karbinol, tiocyjaniany, antocyjany i sulforafan. Te silne przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które mogą powodować różne poważne choroby, takie jak choroby serca i rak.

Pomagają również zapobiegać rakowi prostaty, piersi i okrężnicy, a także obniżają poziom cholesterolu LDL.

Czerwona kapusta zawiera również witaminy A, C, E, K, B, błonnik pokarmowy, żelazo, magnez, mangan, potas, kwas pantotenowy, tiaminę, folian, ryboflawinę.

Witamina A w czerwonej kapuście została również powiązana ze zmniejszeniem ryzyka raka płuc.

Związki zawierające siarkę mają właściwości detoksykacyjne, które chronią przed narażeniem na promieniowanie. To jest również powód, dla którego kapusta jest świetna dla twojego układu pokarmowego.

Inne korzyści zdrowotne czerwonej kapusty obejmują:

– Wspomaganie procesu odchudzania – niski poziom kalorii, ale wysoki poziom witamin, minerałów i błonnika pokarmowego, które pozostawiają cię sytym na dłużej.

– Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się – dzięki przeciwutleniaczom i wysokiemu poziomowi zawartej w niej witaminy A.

– Poprawia zdrowie oczu – będąc doskonałym źródłem witaminy A, która zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

– Wzmacnia układ odpornościowy – ważna witamina C w czerwonej kapuście stymuluje funkcję białych krwinek w ciele, które tworzą pierwszą linię obrony organizmu.

– Pomaga chronić przed chorobą Alzheimera – zawarte w niej antocyjany zmniejszają ryzyko powstania płytki powodującej utratę funkcji poznawczych i pamięci u ludzi.

– Zdrowy wzrost i rozwój kości – zawiera minerały, które przyczyniają się do gęstości mineralnej kości i chronią przed zapaleniem stawów, osteoporozą i różnymi rodzajami stanów zapalnych. Niektóre z nich to wapń, mangan i magnez.

Przepis na fioletowy eliksir

Aby uzyskać wszystkie korzyści z czerwonej kapusty przygotuj następujący sok, używając składników wymienionych poniżej.

Składniki:

– 1/4 główki czerwonej kapusty
– pół ogórka
– 1 zielone jabłko
– Garść świeżej mięty
– Garść świeżej bazylii

Przygotowanie i spożywanie:

Przygotowanie jest niezwykle łatwe. Po prostu wyciśnij sok ze wszystkich składników, a twój purpurowy eliksir jest gotowy. Pij natychmiast po przygotowaniu.

Zobacz Też: