Kiedy używasz do czegoś jajek, skorupki zawsze lądują w koszu. A to błąd! Wydaje się to dziwne, ale są one jak najbardziej jadalne i co więcej bardzo zdrowe.
Skorupki jajek są bardzo niedoceniane, ponieważ niewiele osób wie, że posiadają 90% czystego wapnia, co bardzo wzmacnia kości.
Zapobiegają też łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzą zaparcia, wspomagają regenerację skóry, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, działają bakteriobójczo, a nawet obniżają poziom cholesterolu. To wszystko potrafi zwykła skorupka od jajka!
Oczywiście nie należy jeść skorupek ”na surowo”. Dobrym pomysłem będzie spożywanie w postaci sproszkowanej. Oto krótka instrukcja na ich przygotowanie:
Włóż skorupki do durszlaka i dokładnie opłucz wodą.
Następnie włóż je go garnka i zagotuj. Taka czynność pozwoli pozbyć się z nich bakterii.
Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 95 stopni.
Kiedy wyciągniesz jajka z wrzącej wody, rozłóż je na chwile na blasze, a następnie włóż do rozgrzanego już piekarnika na 15 minut.
Po upływie tego czasu wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę, aż ostygną. Następnie będzie trzeba je czymś drobno rozkruszyć. Najlepszy będzie do tego blender.
Otrzymujemy teraz gotową mieszankę skorupek w postaci proszku. Można dodawać go do posiłków lub regularnie spożywać na łyżeczce. Doda to Waszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych i poprawi jego kondycję.