Gdy to przeczytasz nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach!

Kiedy używasz do czegoś jajek, skorupki zawsze lądują w koszu. A to błąd! Wydaje się to dziwne, ale są one jak najbardziej jadalne i co więcej bardzo zdrowe.

Skorupki jajek są bardzo niedoceniane, ponieważ niewiele osób wie, że posiadają 90% czystego wapnia, co bardzo wzmacnia kości.

Zapobiegają też łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzą zaparcia, wspomagają regenerację skóry, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, działają bakteriobójczo, a nawet obniżają poziom cholesterolu. To wszystko potrafi zwykła skorupka od jajka!

Oczywiście nie należy jeść skorupek ”na surowo”. Dobrym pomysłem będzie spożywanie w postaci sproszkowanej. Oto krótka instrukcja na ich przygotowanie:

Włóż skorupki do durszlaka i dokładnie opłucz wodą.

Następnie włóż je go garnka i zagotuj. Taka czynność pozwoli pozbyć się z nich bakterii.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 95 stopni.

Kiedy wyciągniesz jajka z wrzącej wody, rozłóż je na chwile na blasze, a następnie włóż do rozgrzanego już piekarnika na 15 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę, aż ostygną. Następnie będzie trzeba je czymś drobno rozkruszyć. Najlepszy będzie do tego blender.

Otrzymujemy teraz gotową mieszankę skorupek w postaci proszku. Można dodawać go do posiłków lub regularnie spożywać na łyżeczce. Doda to Waszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych i poprawi jego kondycję.

PODOBNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY

Nalewka z liści laurowych poprawiająca zdrowie stawów i mięśni

Liście laurowe mają bardzo silne właściwości przeciwbólowych.  Odgrywają one również zasadniczą rolę w trawieniu pokarmu , ponieważ stymulują ten proces w przewodzie pokarmowym i pomagają zmniejszyć...

Korzyści z sody oczyszczonej dla włosów, skóry i ciała

W prawie każdej szafce kuchennej znajduje się jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda dla włosów, skóry i ciała. Ten niedrogi, wielozadaniowy składnik to nic innego...

Ten domowy przepis niszczy dnę. Wystarczy tylko kilka składników.

Dna moczanowa jest bardzo częstym problemem, który może dotknąć osoby w każdym wieku i różnej płci, choć zwykle dzieje się tak u osób w...

Lekarze są wstrząśnięci: olej kokosowy zabija 93% komórek raka okrężnicy

Najnowsze statystyki pokazują, że rak jelita grubego stał się jednym z najczęstszych typów raka na świecie, dotykając zarówno mężczyzn jak i kobiety. Ta straszna choroba...

Problem chrapania zniknie kiedy będziesz przyjmować tą mieszankę!

Chrapanie jest częstym problemem dla większości ludzi. Nie tylko wpływa na zdrowie i jakość snu osoby, która chrapie, ale także na tych, którzy dzielą to...

Czy melatonina jest bezpieczna dla dzieci i łagodzi zaburzenia snu?

Szacuje się, że do 75% dzieci w wieku szkolnym ma za mało snu. Niestety zbyt mała jego ilość może wpływać na nastrój dziecka, zdolność zwracania...