Strona główna Zdrowie Gdy to przeczytasz nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach!

Gdy to przeczytasz nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach!

Kiedy używasz do czegoś jajek, skorupki zawsze lądują w koszu. A to błąd! Wydaje się to dziwne, ale są one jak najbardziej jadalne i co więcej bardzo zdrowe.

Skorupki jajek są bardzo niedoceniane, ponieważ niewiele osób wie, że posiadają 90% czystego wapnia, co bardzo wzmacnia kości.

Zapobiegają też łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzą zaparcia, wspomagają regenerację skóry, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, działają bakteriobójczo, a nawet obniżają poziom cholesterolu. To wszystko potrafi zwykła skorupka od jajka!

Oczywiście nie należy jeść skorupek ”na surowo”. Dobrym pomysłem będzie spożywanie w postaci sproszkowanej. Oto krótka instrukcja na ich przygotowanie:

Włóż skorupki do durszlaka i dokładnie opłucz wodą.

Następnie włóż je go garnka i zagotuj. Taka czynność pozwoli pozbyć się z nich bakterii.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 95 stopni.

Kiedy wyciągniesz jajka z wrzącej wody, rozłóż je na chwile na blasze, a następnie włóż do rozgrzanego już piekarnika na 15 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę, aż ostygną. Następnie będzie trzeba je czymś drobno rozkruszyć. Najlepszy będzie do tego blender.

Otrzymujemy teraz gotową mieszankę skorupek w postaci proszku. Można dodawać go do posiłków lub regularnie spożywać na łyżeczce. Doda to Waszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych i poprawi jego kondycję.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

POPULARNE ARTYKUŁY