Strona głównaZdrowieGdy to przeczytasz nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach!

Gdy to przeczytasz nigdy więcej nie wyrzucisz skorupek po jajkach!

Kiedy używasz do czegoś jajek, skorupki zawsze lądują w koszu. A to błąd! Wydaje się to dziwne, ale są one jak najbardziej jadalne i co więcej bardzo zdrowe.

Skorupki jajek są bardzo niedoceniane, ponieważ niewiele osób wie, że posiadają 90% czystego wapnia, co bardzo wzmacnia kości.

Zapobiegają też łamliwości włosów oraz paznokci, łagodzą zaparcia, wspomagają regenerację skóry, poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego, działają bakteriobójczo, a nawet obniżają poziom cholesterolu. To wszystko potrafi zwykła skorupka od jajka!

Oczywiście nie należy jeść skorupek ”na surowo”. Dobrym pomysłem będzie spożywanie w postaci sproszkowanej. Oto krótka instrukcja na ich przygotowanie:

Włóż skorupki do durszlaka i dokładnie opłucz wodą.


Następnie włóż je go garnka i zagotuj. Taka czynność pozwoli pozbyć się z nich bakterii.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 95 stopni.



Kiedy wyciągniesz jajka z wrzącej wody, rozłóż je na chwile na blasze, a następnie włóż do rozgrzanego już piekarnika na 15 minut.

Po upływie tego czasu wyjmij je z piekarnika i odczekaj chwilę, aż ostygną. Następnie będzie trzeba je czymś drobno rozkruszyć. Najlepszy będzie do tego blender.

Otrzymujemy teraz gotową mieszankę skorupek w postaci proszku. Można dodawać go do posiłków lub regularnie spożywać na łyżeczce. Doda to Waszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych i poprawi jego kondycję.

NIE PRZEGAP!  Co się dzieje z naszym ciałem kiedy pijesz wodę z miodem i cytryną?


ZWIĘKSZ LICZBĘ CZERWONYCH KRWINEK I POPRAW WYNIKI KRWI

Przy niskiej liczbie czerwonych krwinek w organizmie możesz być podatny na różnego rodzaju choroby i stany, takie jak brak energii i ciągłe zmęczenie. Możesz poprawić...

Zmiksuj banana z piwem i zastosuj na włosach, wynik Cię ZSZOKUJE!

Wypadanie włosów jest bardzo częstym problemem dotykającym zarówno mężczyzn jak i kobiet w każdym wieku. To może wydarzyć się nagle, bez wyraźnego powodu, a...

5 niesamowitych zalet jedzenia natki pietruszki

Pietruszka to delikatna aromatyczna roślina o intensywnym zapachu. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale jest również spożywana w wielu regionach na wschodzie. Obecnie możesz znaleźć ją...

Tylko jeden owoc pomoże Ci odblokować i wyczyścić tętnice

Ostatnio przeprowadzone badanie wykazało, że ekstrakt z granatu jest niezwykle pomocny w chorobach sercowo-naczyniowych, ponieważ zapobiega pogrubieniu tętnic wieńcowych z powodu nagromadzenia tłuszczu zwanego...

Zapalenie wyrostka robaczkowego: przyczyny, objawy i leczenie

Zapalenie wyrostka robaczkowego może być ostre lub przewlekłe. Jest najczęstszą przyczyną bólu brzucha, którego następstwem jest operacja. Około 5 procent ludzi na świecie doświadcza zapalenia wyrostka robaczkowego w pewnym...

Popcorn spowalnia proces starzenia i przyczynia się do utraty wagi

Wierzcie lub nie, szklanka popcornu ma zaledwie 30 kalorii, pięć razy mniej niż chipsy ziemniaczane, a dodatkowo jest bogaty w błonnik.
NIE PRZEGAP!  Nigdy nie kupuj syropu na kaszel. Mieszanka ta jest bardziej efektywna
Czy wiesz, że popcorn przynosi wiele korzyści naszym...