Jeśli lubisz jeść chrzan z pewnością znasz uczucie, jak przenika Cię ogniste ciepło, które powoduje, że w oczach pojawiają się łzy, a oddychanie staje się łatwiejsze.
Wierzcie lub nie chrzan zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytryny. Jest także bogaty w witaminę B i różne minerały, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor i krzem.
Zalecany jest syrop z tartego chrzanu z miodem jako jeden z najlepszych naturalnych rozwiązań do leczenia chorób płuc.
Chrzan pobudza pracę wątroby, trzustki, jelit i żołądka. Pomaga zapobiegać chorobom układu moczowego i kamieniom nerkowym, łagodzi bóle reumatyczne i zapalenie stawów oraz oczyszcza skórę.
Składniki:
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu,
1 łyżeczka posiekanej cebuli,
5 łyżek wody,
5 łyżeczek miodu.
Przygotowanie:
Wymieszaj chrzan z miodem, dodaj cebulę, wodę i ponownie dobrze wymieszaj. Całość podgrzej (nie doprowadzaj do gotowania ze względu na miód), a następnie ostudź. Spożywaj jedną łyżeczkę kilka razy dziennie.
Lekarstwo na reumatyzm i bóle stawów
Umieść świeżo starty chrzan w bawełnianej szmatce i umieść go w miejscu bólu. Kiedy czujesz pieczenie zdejmij okład, ponieważ chrzan może powodować oparzenia. Przed i po warto posmarować skórę oliwą z oliwek.
Ocet chrzanowy na trądzik
Umieść 100 g tartego chrzanu w słoiku i zalej go 1 litrem octu. Zakręć i pozostaw na 10 dni, a następnie odcedź ciecz. Tak powstały tonik rozcieńcz wodą. Płyn można nakładać na trądzik przy użyciu płatków bawełnianych, a po 10 minutach spłucz letnią wodą.