Przepis z Czechosłowacji na doskonałe LODY: smak jest po prostu nie do pobicia!

Dziś przygotowaliśmy dla Was naprawdę doskonały przepis na legendarne LODY, które z pewnością pokochacie.

W tych lodach nie ma ani kropli chemii, ani jednego sztucznego zagęszczacza i konserwantu. Tylko naturalne mleko!

Najważniejszą cechą tych lodów jest smak świeżego, tłustego mleka. Znalezienie tego jedynego wśród różnorodnych nowoczesnych produktów jest prawie niemożliwe. Pozostaje tylko jedno – przygotować lody w domu, a nostalgia za beztroskim dzieciństwem pewnie powróci do każdego kto je posmakuje.

Aby przygotować ten przepis, będziemy potrzebować następujących składników:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • wafle w arkuszach

Przygotowanie

  1. Pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania dobrze schłodź w zamrażarce miskę, w której będziesz ubijać masę i ubijaczki miksera.
  2. Do przygotowanej miski wlej schłodzoną śmietankę. Ubijaj na wysokich obrotach przez 5-7 minut.bita śmietana
  3. Gdy śmietanka będzie wystarczająco gęsta, cienkim strumieniem wlewamy skondensowane mleko. Ubijaj przez minutę na niskich obrotach.domowe lody
  4. Połóż wafle na spodzie blachy do pieczenia lub plastikowego pojemnika (prostokątny kształt). Jeśli nie pasuje, dociąć, dopasować do rozmiaru pojemnika.
  5. Kremową masę rozsmarować łyżką, przykryć drugim waflem. Tak przygotowane lody włóż do zamrażarki na 4-6 godzin.radzieckie lody w domu

Wskazówka : użyj śmietanki o najwyższej zawartości tłuszczu.

Smak zadowoli całą rodzinę i nie zapomnij podzielić się wrażeniami w komentarzach na facebooku!

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: