Liczne korzyści zdrowotne octu jabłkowego są niepodważalne. Ten wspólny składnik kuchenny może podnieść Twoje zdrowie na wielu poziomach.
Działa cuda zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Chociaż większość ludzi dodaje go do różnych przepisów kulinarnych, takich jak zupy i sałatki, ocet jabłkowy może być również stosowany w wielu naturalnych lekarstwach w leczeniu wielu dolegliwości, w tym niestrawności, zgagi, stanów zapalnych, infekcji i wielu innych.
Dlatego powinieneś zawsze mieć go w zasięgu ręki. Podczas, gdy zawsze możesz iść do supermarketu i kupić butelkę organicznego octu jabłkowego, najlepszą opcją jest zrobienie własnego octu ekologicznego.
W ten sposób czerpiesz większość korzyści zdrowotnych. I nie przejmuj się przygotowaniem, bo jest to bardzo proste.
Składniki:
- organiczne jabłka
- woda
- cukier
Wskazówki:
Umyj jabłka dokładnie, a następnie je pokrój. Umieść jabłka w szklanym słoiku, dodając trochę cukru (1% cukru na masę jabłek, tj. 10 g cukru na 1 kg jabłek).
Cukier jest niezbędny do procesu fermentacji i zostanie całkowicie usunięty w produkcie końcowym. Napełnij słoik wodą, przykryj gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej około 20 ° C.
W ciągu 7-10 dni słoik zacznie wypuszczać kwaśny zapach. Ponieważ zapach będzie coraz silniejszy, lepiej przechowywać słoik w miejscu innym niż kuchnia.
Za miesiąc domowy ocet jabłkowy będzie gotowe. Możesz skosztować kwaśnego smaku octu. Jeśli wszystko jest w porządku, odcedź płyn przez gazę i przechowuj w sterylizowanych szklanych butelkach.