Imbir był już stosowany kilka wieków temu w kuchni chińskiej, indyjskiej i Bliskiego Wschodu, był ceniony ze względu na swoje właściwości kulinarne i lecznicze.
Imbir ma wysoką zawartość potasu i manganu, które są bardzo istotne dla funkcji serca. Mangan buduje odporność na choroby i chroni błony serca i układu krążenia. Imbir jest naładowany krzemem co przyczynia się do zdrowej skóry, włosów, zębów i paznokci. zawiera witaminę A, C, E i B-kompleks, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten.
Imbir zawiera silne związki przeciwzapalne, które pomagają w leczeniu zapalenia stawów, mięśni i nerwobóli.
Woda imbirowa
- Składniki
- 1-2 centymetry świeżego imbiru
- 3 szklanki wody
- 1/2 cytryny
- surowy miód
Przygotowanie
Drobno zetrzyj imbir.
Dodaj 2-3 szklanki wody i sok z cytryny.
Na koniec dodaj miód.
Przecedź i pij przez cały dzień.