Imbir był już stosowany kilka wieków temu w kuchni chińskiej, indyjskiej i Bliskiego Wschodu, był ceniony ze względu na swoje właściwości kulinarne i lecznicze.

Imbir ma wysoką zawartość potasu i manganu, które są bardzo istotne dla funkcji serca. Mangan buduje odporność na choroby i chroni błony serca i układu krążenia. Imbir jest naładowany krzemem co przyczynia się do zdrowej skóry, włosów, zębów i paznokci. zawiera witaminę A, C, E i B-kompleks, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten.



Badania opublikowane w Journal of Natural Products ukazały, że ekstrakt z surowego imbiru może zapobiec zapaleniu stawów.

Imbir zawiera silne związki przeciwzapalne, które pomagają w leczeniu zapalenia stawów, mięśni i nerwobóli.

Woda imbirowa

  • Składniki
  • 1-2 centymetry świeżego imbiru
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 cytryny
  • surowy miód

Przygotowanie



Drobno zetrzyj imbir.
Dodaj 2-3 szklanki wody i sok z cytryny.

Na koniec dodaj miód.

Przecedź i pij przez cały dzień.


Zobacz także:

Aktualizacja: 30 sierpnia 2018