Strona głównaZdrowiePrzyprawy, które pomogą Ci wyeliminować toksyny z organizmu

Przyprawy, które pomogą Ci wyeliminować toksyny z organizmu

Na naszej stronie wielokrotnie mówiliśmy o znaczeniu eliminowania toksyn z organizmu. Dzieje się tak dlatego, że nadmiar toksyn powoduje, że organizm czuje się słabszy, a to wpływa na jakość życia.

Ciało działa w naturalny sposób, aby wyeliminować toksyny, ale ważne jest również, abyś w tym uczestniczył.

Pierwszym krokiem, który powinieneś podjąć, jest upewnienie się, że pijesz wystarczającą ilość wody, ponieważ działa ona jak oczyszczacz.

Powinieneś również poprawić dietę i wyeliminować żywność przetworzoną, bogatą w konserwanty lub wysoką zawartość soli. Wreszcie, możesz zoptymalizować swoje zdrowie, wybierając naturalne składniki.

Jednym z tych naturalnych składników są przyprawy, które oprócz korzyści zdrowotnych, dodają smaku żywności.

Zwróć uwagę na przyprawy, które pomogą Ci wyeliminować toksyny i wykorzystaj je.

1. Kolendra

Kolendra to roślina, która jest często używana w tradycyjnych potrawach, aby dodać im wspaniałego smaku.

Oferuje wiele korzyści dla twojego ciała. Kolendra pomaga:

  • Odnowić i zoptymalizować funkcję antyoksydacyjną w wątrobie,
  • Eliminuje toksyny i inne szkodliwe związki z organizmu,
  • Pomaga poprawić trawienie i łagodzi problemy wynikające z niezdrowej żywności,
  • Chronić wątrobę przed kontaktem z metalami ciężkimi, takimi jak ołów,
  • Wyeliminuje rtęć, ołów i aluminium z zawartości niektórych produktów spożywczych,
  • Nasiona z kolendry pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

2. Kurkuma

Kurkuma pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki, pasożyty i toksyny.

Ponieważ wątroba jest podstawową częścią procesu oczyszczania organizmu, istnieje duże ryzyko choroby, jeśli nie upewnisz się, że jest ona stale czyszczona.

Świetnym sposobem na to jest picie herbaty z kurkumą dwa razy w tygodniu.

Składniki

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku (5 g)
  • 1 szklanka wody (250 ml)

Przygotowanie

  • Doprowadź wodę do wrzenia, dodaj kurkumę, a następnie zdejmij z ognia.
  • Odczekaj 3-4 minuty.
  • Wypij natychmiast.

Picie tej herbaty zapewnia również następujące korzyści:

  • Rany, skaleczenia i siniaki szybciej się zagoją,
  • Zmniejsza możliwość zachorowania na raka,
  • Zwiększa ilość przeciwutleniaczy,
  • Czyści twoją krew.

3. Kardamon

Kardamon to przyprawa pochodząca z Indii i jest znana ze swoich zdolności do uspokojenia rozstroju żołądka.

Oprócz korzystania z niego w celu wzbogacenia smaku twoich potraw, jest to świetny pomysł, aby uczynić go częścią codziennej rutyny detoksykacji. Najlepszą cechą kardamonu jest eliminacja szkodliwych bakterii bez usuwania dobrych bakterii.

Jest to doskonała jakość, biorąc pod uwagę fakt, że większość komercyjnych leków ma tę wadę, że równie niszczy korzystne i szkodliwe bakterie.

Włączając do diety kardamon zauważysz:

  • Lepszy apetyt,
  • Zapobieganie zapaleniu żołądka lub lepsza kontrola nad nim, jeśli już go masz,
  • Lepsze zdrowie serca,
  • Zmniejszona ilość tłuszczu w wątrobie.

Jak spożywać kardamon?

  • Wystarczy przygotować herbatę. Wsyp łyżeczkę (5 g) kardamonu do szklanki (200 ml) przegotowanej wody i pij dwa razy w tygodniu.

4. Goździki

Goździki mają właściwości antyoksydacyjne i odtruwające na poziomie komórkowym. Poprawia to zdolność komórek do manipulowania i filtrowania toksyn.

Komórki wątrobowe lub hepatocyty są odpowiedzialne za eliminację toksyn z krwi i są zwykle najbardziej dotknięte złym odżywianiem i niezdrowymi nawykami.

Najlepszym sposobem na skorzystanie z zalet goździków jest jedzenie ich bezpośrednio po zmieleniu.

5. Cynamon

Cynamon jest znany z następujących właściwości:

  • Jest przeciwutleniaczem,
  • Oczyszcza krew,
  • Pomaga kontrolować wysokie ciśnienie krwi,
  • Zmniejsza stres oksydacyjny,
  • Naprawia komórki.

Tak więc cynamon naprawdę pomaga wyeliminować toksyny z organizmu, konieczne jest, aby konsumować go bez cukru. Najlepszym sposobem jest wypijanie jednej filiżanki cynamonowej herbaty każdego dnia, bez jej dosłodzenia.

Zobacz Też: