ZdrowieRak umiera, gdy jesz te 7 pokarmów, powinieneś je spożywać

Rak umiera, gdy jesz te 7 pokarmów, powinieneś je spożywać

Ostatnie badania ujawniły 7 suplementów żywnościowych, które mogą znacznie poprawić skuteczność leczenia nowotworów, a nawet zapobiegać przyszłemu wzrostowi raka, jeśli są one spożywane regularnie.

Ku zaskoczeniu wszystkich, te produkty są naprawdę smaczne i smakują wielu konsumentom. Kto nie lubi czarnej czekolady, czerwonego wina, jagód, pomidorów, kurkumy, zielonej herbaty czy curry?

Ale bycie pysznym to nie wszystko, co mają ze sobą wspólnego, co ważniejsze, wszystkie potencjalnie hamują rozprzestrzenianie się raka.

Angiogeneza to fizjologiczny proces tworzenia naczyń krwionośnych we wczesnych stadiach rozwoju płodu. Ale ten proces nie kończy się tutaj. W rzeczywistości, angiogeneza dzieje się przez całe nasze życie, za każdym razem, gdy uszkadzamy nasze naczynia krwionośne poprzez skaleczenia, oparzenia lub inne obrażenia.

Co więcej, angiogeneza, proces tworzenia nowych naczyń krwionośnych leży u podstaw znacznego wzrostu i rozprzestrzeniania się raka. Proces ten jest organizowany przez tak zwane aktywatory i inhibitory. Chociaż większość badań nad rakiem koncentruje się na inhibitorach, to właśnie te aktywatory inicjują wzrost naczyń krwionośnych, tj. tworzenie nowych naczyń krwionośnych.

W tych 7 produktach ważne jest to, że hamują angiogenezę, odcinając w ten sposób dopływ krwi do nowotworów i zapobiegając wzrostowi raka.

Bez nowych naczyń krwionośnych nowotwory są pozbawione tlenu i składników odżywczych, od których zależą w celu dalszego wzrostu.

Z tego powodu większość leków przeciwrakowych to faktycznie farmaceutycznie zaprojektowane inhibitory. Aby być bardziej specyficznym, funkcja inhibitorów neutralizuje aktywność aktywatorów i hamuje angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych.

Te 7 pokarmów zapewnia taki sam efekt anty-angiogenezowy, dlatego ważne są wszelkie metody leczenia raka.

Czerwone wino

Czerwone wino zawdzięcza właściwości przeciwnowotworowe silnemu przeciwutleniaczowi, resveratrolowi, występującemu w skórze winogron. Wielu dietetyków pochwala resveratrol za jego skuteczność w zapobieganiu chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się. Dodatkowo, ta potężna substancja okazała się korzystna dla wielu innych problemów zdrowotnych, takich jak poprawa tolerancji glukozy, zwiększenie poziomu energii i czujności umysłowej, eliminacja wolnych rodników, wirusów, bakterii i naprawa DNA.

Kurkuma

Wszyscy wiemy, że kurkuma jest niezwykle korzystną przyprawą dla wielu schorzeń. Oprócz pobudzania zdrowej utraty masy, ta popularna przyprawa skutecznie zapobiega powstawaniu i rozwojowi raka.

Jagody i maliny

Pyszne jagody są bogate w fitochemikalia, które odpowiadają za ich właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w odniesieniu do raka jajnika. Fitochemikalia odpowiadają również za ciemny kolor tych jagód. Ponadto wykazano, że jagody i maliny zmniejszają stres oksydacyjny i angiogenezę.

Pomidory

Według najnowszych badań Harvardu regularne spożywanie pomidorów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty nawet o 50%. To samo badanie wykazało, że pomidory są wyjątkowo korzystne w hamowaniu angiogenezy ze względu na wysoką zawartość likopenu, silnego środka przeciwnowotworowego.

Przede wszystkim likopen jest łatwo metabolizowany w organizmie. Po drugie, jego stężenie znacznie wzrasta, gdy jest poddawane wyższym temperaturom, dlatego gotowane pomidory są bardziej korzystne dla zapobiegania rozwojowi raka. To samo dotyczy curry.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada jest nie tylko korzystna dla zachowania zdrowia serca, ale może również poprawić skuteczność leczenia raka.

Kawa i zielona herbata

Te popularne wzmacniacze energii zmniejszają ryzyko rozwoju raka.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze