Sproszkowane liście tej rośliny są często wykorzystywane w medycynie, a jej owoce można spożywać surowe albo gotowane.
Białe morwy pochodzą z Chin, zostały one sprowadzone do Stanów Zjednoczonych w czasach kolonialnych, podczas próby produkcji jedwabiu.
Drewno jest bardzo elastyczna i wytrzymałe i często jest wykorzystane do rakiet tenisowych, kijów hokejowych, mebli i łodzi.
Ta cudowna roślina okazała się bardzo pomocna w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, przeziębienia, bólów mięśni i stawów, zapaleniu stawów, zaparcia, dzwonienie w uszach, zawrotach głowy, wypadaniu włosów oraz przedwczesnemu siwieniu.
Ekstrakty mogą spowalniać wzrost komórek nowotworowych
Morwa biała jest bogata w różne przeciwutleniacze zwalczające raka, w tym flawonoidy, alkaloidy i kwasy fenolowe (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov).
Według jednego z badań na zwierzętach, określone związki wyizolowane z morwy białej zmniejszyły wzrost komórek raka piersi u myszy (ncbi.nlm.nih.gov).
Podobnie inne badanie z użyciem probówek wykazało, że ekstrakt z kory korzenia morwy białej blokował podział i rozprzestrzenianie się komórek raka jelita grubego, a także indukował śmierć komórek nowotworowych (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov).
Co więcej, inne badania z użyciem probówek wykazały, że ekstrakt z morwy białej może być skuteczny w leczeniu raka okrężnicy i szyjki macicy (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov).
Należy jednak pamiętać, że badania te koncentrowały się na wpływie skoncentrowanej ilości ekstraktu z morwy bezpośrednio na komórki nowotworowe w probówkach, a także na izolowanych związkach pochodzących z morwy.
Dlatego potrzebne są dalsze badania, aby określić, w jaki sposób morwa może wpływać na wzrost komórek rakowych u ludzi, gdy jest stosowana jako suplement lub spożywana w typowych ilościach.
Obniża poziom cholesterolu
Niektóre badania sugerują, że morwa biała może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić zdrowie serca.
W jednym badaniu na zwierzętach herbata z liści morwy białej obniżyła poziom trójglicerydów, cholesterolu całkowitego i (złego) cholesterolu LDL u myszy. (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
Inne badanie na zwierzętach wykazało, że podawanie ekstraktu z morwy szczurom na diecie wysokocholesterolowej obniżyło zarówno cholesterol całkowity, jak i LDL.
Jednak potrzebne są dodatkowe badania, aby ocenić, w jaki sposób morwa biała może wpływać na poziom cholesterolu u ludzi.
Może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi
Kilka badań wykazało, że morwa biała i jej składniki mogą pomóc w poprawie zarządzania poziomem cukru we krwi.
Jedno małe badanie z udziałem 24 osób z cukrzycą typu 2 wykazało, że spożywanie 1000 mg ekstraktu z liści morwy 3 razy dziennie przez 3 miesiące znacznie obniżyło poziom cukru we krwi po posiłkach, w porównaniu z grupą kontrolną. (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
Poprawił również poziom hemoglobiny A1C, która jest markerem używanym do pomiaru długoterminowej regulacji poziomu cukru we krwi, chociaż nie było to statystycznie istotne.
W innym badaniu z udziałem 12 zdrowych osób dorosłych wykazano, że związek wyizolowany z ekstraktu z liści morwy poprawia regulację poziomu cukru we krwi po 12 tygodniach.
Jedno badanie na zwierzętach wykazało również, że podawanie liści morwy myszom pomogło utrzymać funkcję komórek beta w trzustce, które są odpowiedzialne za produkcję insuliny.