Strona głównaZdrowieCo się dzieje w organizmie kiedy jesz dojrzałe banany

Co się dzieje w organizmie kiedy jesz dojrzałe banany

Banany są tak pyszne, że trudno im się oprzeć, ale musisz coś zapamiętać, zanim kupisz te tropikalne owoce. 

Banany zawierają czynnik martwicy nowotworu

Gdy banany dojrzewają zaczynają pojawiać się na skórze brązowe plamy. Im więcej ciemnych plam, tym lepiej dla twojego układu immunologicznego . Zgodnie z japońskimi badaniami naukowymi dojrzałe banany zawierają TNF (czynnik martwicy nowotworu), który ma właściwości przeciwrakowe. Ta substancja według badania pomaga poprawić system immunologiczny. Badanie wykazało, że spożywanie dojrzałych bananów może zapobiec pewnym chorobom związanym z stylem życia i rakiem.

Im bardziej dojrzałe, tym więcej składników odżywczych

Faktem jest, że zawartość składników odżywczych w owocach zmienia się nieznacznie, gdy dojrzewają. Gdy banany dojrzewają i żółkną, wzrasta ich poziom przeciwutleniaczy. W pełni dojrzałych bananach o brązowych plamkach, skrobia jest przekształcana w proste cukry, które są łatwiejsze do strawienia .

W eksperymencie przeprowadzonym przez japońskich naukowców badających różnorodne korzyści zdrowotne różnych dojrzałych owoców, takich jak banany, winogrona, jabłka, arbuz, ananas, gruszki,  banany osiągnęły najlepsze wyniki. Zwiększają liczbę białych krwinek i poprawiają układ immunologiczny. Zaleca się spożywanie 1-2 dojrzałych bananów dziennie w celu zwiększenia odporności na choroby, takie jak grypa i przeziębienie.

Dojrzałe banany są 8 razy skuteczniejsze w poprawie liczby białych krwinek

Uważa się, że banany, które osiągnęły etap brązowych plam mogą mieć znaczny wpływ na TNF-alfa i mogą być 8 razy skuteczniejsze w poprawie liczby białych krwinek w porównaniu do zielonych bananów lub żółtych bananów bez plam.

Czynnikiem martwicy nowotworu (TNF-α) jest cytokina, substancja wydzielana przez niektóre komórki układu odpornościowego, które mają wpływ na inne komórki . W praktyce jest to użyteczne w zwalczaniu komórek nowotworowych w organizmie.

Co się dzieje w ciele, kiedy jesz dojrzałe banany

Dojrzałe banany zawierają środki przeciwrakowe

Banany mają podobne właściwości do lentynanu , immunostymulatora chemicznego, który jest podawany dożylnie jako środek przeciwrakowy. Mogą więc one działać jako środek przeciwrakowy ze względu na stymulację produkcji białych krwinek i zapobieganie mutacjom komórkowym.

Jedzenie dojrzałych bananów jest dobre dla zdrowia układu pokarmowego

Jeden średnie wielkości banan zawiera 3 gramy błonnika, co ułatwia cyrkulację składników pokarmowych w systemie trawienny. Dojrzałe banany również przyczyniają się do zestalenia odchodów i dostarczania elektrolitów, które często są tracone, jeśli wystąpi biegunka.

Zdrowy układ sercowo-naczyniowy

Wysoka zawartość potasu w bananach może korzystnie wpływać na zdrowie serca. W 2011 r. Z 11 różnych badań opublikowanych w „Journal of American College of Cardiology” stwierdzono, że im więcej spożywa się potasu, tym niższe jest ryzyko udaru mózgu i chorób serca. Zawartość rozpuszczalnego błonnika w bananach może pomóc w ochronie przed przyszłymi problemami sercowo-naczyniowymi.

Zdrowe kości

Według Instytutu Linusa Paulinga dieta bogata w potas może pomóc zapobiegać osteoporozie. Fruktooligosacharydy w dojrzałych bananach mogą również przyczynić się do zwiększenia absorpcji wapnia, co jednocześnie poprawia gęstość kości.

Uwaga : Gdy banany dojrzeją całkowicie, należy je przechowywać w lodówce, aby zminimalizować utratę witamin.

Zobacz Też: