Tradycyjnie uważa się, że jaja są szkodliwe dla zdrowia ze względu na poziom cholesterolu, który zawierają. W rzeczywistości jaja jak i awokado lub olej kokosowy nie podnoszą poziomu cholesterolu.
Według ekspertów spożywając żywność o wysokiej zawartości cholesterolu sama wątroba zmniejsza jej produkcję.
Spożywając jajka, nie podnosisz poziomu cholesterolu, ale po prostu zamieniasz jeden rodzaj na inny.
Regularne spożywanie jaj jest bardzo ważne dla ogólnego zdrowia organizmu. Żółtko jaja jest bogate w wiele zdrowych składników odżywczych, takich jak żelazo i wapń. Białko jaja zawiera połowę całkowitej ilości białka jaja.
10 powodów, dla których warto jeść więcej jajek
1. Jajka podnoszą poziom wydajności
Ze względu na wysoką wartość odżywczą jaja będą Cię nasycać nasz organizm przez dłuższy czas. Na przykład jedno pojedyncze jajko zawiera 6 g wysokiej jakości białka i innych ważnych składników odżywczych, ale brakuje mu tylko witaminy C. Dlatego na śniadanie powinieneś spożywać jajka z sokiem pomarańczowym i chlebem o niskim indeksie glikemicznym.
2. Jajka eliminują problemy zdrowotne
Większość ludzi odczuwa drażliwość, zmęczenie i bóle głowy w wyniku niedoboru żelaza. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny, substancji przenoszącej tlen w całym ciele. Ten ważny minerał odgrywa istotną rolę w układzie odpornościowym i metabolizmie energii. Żelazo w żółtku jaja ma postać żelaza hemowego, który łatwo się wchłania niż większość suplementów żelaza.
3. Jajka zapewniają odpowiednią dietę w składniki odżywcze
Jajka są ważnym składnikiem diety o wysokiej wartości odżywczej ze względu na bogactwo zdrowych składników odżywczych. Według badań u osób, które nie jedzą zbyt często jaj, zwykle brakuje witaminy E, witaminy A i witaminy B12. Oprócz wspomnianych korzyści zdrowotnych jaja dostarczają 20-20% witaminy E, witaminy A i witaminy B12 oraz 10-20% kwasu foliowego.
4. Jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi
Jak wspomniano wcześniej, tradycyjnie uważa się, że jaja podnoszą poziom cholesterolu (210 mg na żółtko). Jednak wiele badań wykazało, że spożywanie jaj nie jest związane z chorobami serca. Pamiętaj, że żywność bogata w kwasy tłuszczowe trans może wpływać na zdrowie serca, a nie na cholesterol. Pamiętaj, aby spożywać więcej jaj, ponieważ są one niedrogim i doskonałym źródłem wysokiej jakości białka.
5. Jajka pomagają w odchudzaniu
Ze względu na wysoki wskaźnik sytości jajka sprawią, że poczujesz się pełny dłużej niż jedząc płatki śniadaniowe. Jeśli więc spożywasz jajka na śniadanie, zwiększą one poziom sytości i pomogą ci schudnąć.
6. Jajka poprawiają zdrowie mózgu
Cholina jest ważnym związkiem, który stymuluje rozwój mózgu u płodu i noworodka. Ponadto poprawia pamięć i funkcje mózgu w starszym wieku. Upewnij się więc, że w czasie ciąży i laktacji spożywasz więcej jaj, ponieważ jedno jajo zapewnia 28% zapotrzebowania kobiety na cholinę.
7. Jajka zapobiegają zaćmie i chronią wzrok
Eksperci medyczni zalecają regularne spożywanie szpinaku, jajek i brokułów, aby zmniejszyć ryzyko zaćmy oraz związanego z wiekiem zwyrodnienia siatkówki i soczewki. Jajka są pełne silnych przeciwutleniaczy i innych zdrowych składników odżywczych. Są bogate w zeaksantynę i luteinę, ważne witaminy karotenoidowe, które poprawiają widzenie.
Jaja zmniejszają także ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, co może powodować ślepotę w starszym wieku. Te karotenoidy poprawiają widzenie, chronią przed uszkodzeniem przez światło słoneczne i zmniejszają ryzyko zaćmy o 50%.
8. Jajka zawierają wysokiej jakości białko
Białko zajmuje znaczną część naszej diety, ponieważ stymuluje wzrost nowej tkanki mięśniowej, a także naprawia starą. Oprócz obfitości białka najwyższej jakości, jaja są bogate w aminokwasy, budulce białka. Dziewięć z tych aminokwasów nie jest wytwarzanych przez organizm i należy je pobierać z pożywienia, które spożywasz.
Zatem żywność bogata w białko dostarcza wystarczającą ilość tych aminokwasów, które są niezbędne do wzrostu tkanek organizmu.
9. Jajka chronią kości
Jajka obfitują w witaminę D, niezbędną witaminę, która umożliwia wchłanianie wapnia i optymalne zdrowie kości. To jest powód, dla którego jaja są niezbędne w zapobieganiu osteoporozie wraz z produktami mlecznymi.
10. Jajka zapewniają zdrowe włosy i paznokcie
Staraj się jeść więcej jajek, aby poprawić zdrowie paznokci i włosów . Jest to wynikiem wysokiej zawartości aminokwasów, witamin i minerałów zawierających siarkę. Większość ludzi zauważa regularnie rosnące włosy po zjedzonych jajach.
Tak więc jaja przyniosą wiele korzyści dla twojego organizmu. Nie potrzebujesz 10 jajek, aby zaspokoić potrzebną ilość składników odżywczych, ale wystarczy spożycie 2-3 jajek dziennie.