Jedną z najgroźniejszych form nowotworów złośliwych jest rak żołądka. Czy wiesz, że spożywając regularnie tylko jeden składnik można się przed nim ustrzec?
Ten magiczny składnik to kapusta, która ma wysoki poziom witaminy C, składniki odżywcze i właściwości lecznicze.
Jest zalecana dla wegetarian ze względu na duża ilość witaminy B12.
Jest doskonała do leczenia cukrzycy, dny moczanowej, oparzeń i wszelkiego rodzaju zapaleń.
Założę się, że zastanawiacie się, dlaczego kiszona kapusta jest lepsza od świeżej, wszystko z powodu bakterii probiotycznych, które w niej występują.
Korzyści zdrowotne wynikające z kiszonej kapusty:
-
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Redukuje stres
- Chroni skórę przed promieniami słonecznymi i odmładza ją
- Poprawia pracę narządów trawienia, żołądek i jelita
- Zmniejsza wysoki poziom cholesterolu
- Z uwagi na B12 pomaga w procesie tworzenia się krwinek czerwonych
- Poprawia nastrój
- Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu
- Wzmacnia kości
Przygotowanie kiszonej kapusty:
Składniki:
-
- 15 kg kapusty
- 0,5 kg soli morskiej
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- Kminek, anyż, winogrona i jabłka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W plastikowej beczce umieścić kapustę, a następnie dodać sól i przyprawy. Całość zalać wodą i zamknąć beczkę, przez miesiąc należy przechowywać ją w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do zimnego pomieszczenia na przykład do piwnicy.