Jedną z najgroźniejszych form nowotworów złośliwych jest rak żołądka. Czy wiesz, że spożywając regularnie tylko jeden składnik można się przed nim ustrzec?
ceholder-179" data-inserter-version="2" data-placement-location="under_page_title">
Ten magiczny składnik to kapusta, która ma wysoki poziom witaminy C, składniki odżywcze i właściwości lecznicze.
Jest zalecana dla wegetarian ze względu na duża ilość witaminy B12.
Jest doskonała do leczenia cukrzycy, dny moczanowej, oparzeń i wszelkiego rodzaju zapaleń.
Założę się, że zastanawiacie się, dlaczego kiszona kapusta jest lepsza od świeżej, wszystko z powodu bakterii probiotycznych, które w niej występują.
Korzyści zdrowotne wynikające z kiszonej kapusty:
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Redukuje stres
- Chroni skórę przed promieniami słonecznymi i odmładza ją
- Poprawia pracę narządów trawienia, żołądek i jelita
- Zmniejsza wysoki poziom cholesterolu
- Z uwagi na B12 pomaga w procesie tworzenia się krwinek czerwonych
- Poprawia nastrój
- Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu
- Wzmacnia kości
Przygotowanie kiszonej kapusty:
Składniki:
- 15 kg kapusty
- 0,5 kg soli morskiej
- 6 liści laurowych
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- Kminek, anyż, winogrona i jabłka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W plastikowej beczce umieścić kapustę, a następnie dodać sól i przyprawy. Całość zalać wodą i zamknąć beczkę, przez miesiąc należy przechowywać ją w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do zimnego pomieszczenia na przykład do piwnicy.
