Składniki kuchenne, które działają jak popularne leki

Używanie naturalnych składników do leczenia problemów zdrowotnych staje się coraz powszechniejsze z każdym rokiem i nie bez powodu. Wiele typowych składników kuchennych zapewnia imponujące korzyści zdrowotne.

Poza ich kulinarnym wykorzystaniem, dzięki czemu Twoje jedzenie jest smaczne te składniki mogą pomóc w radzeniu sobie z wieloma problemami zdrowotnymi od drobnych po duże.

Zabiegi domowe mogą oszczędzać czas, są niedrogie i co najważniejsze równie skuteczne jak leki kupowane w aptece.

Oto lista najlepszych składników kuchennych, które działają również jak leki.

1. Kurkuma

Kurkuma to popularna przyprawa stosowana w kuchni. Jej właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne sprawiają, że jest ona skutecznym środkiem leczniczym.

Możesz użyć kurkumy do dezynfekcji drobnych skaleczeń i oparzeń, a także leczyć przeziębienie, kaszel, zapalenie stawów, siniaki, trądzik, pryszcze i różne dolegliwości żołądkowe.

Może również pomóc w zapobieganiu choroby Alzheimera i minimalizacji uszkodzeń wątroby spowodowanych nadużywaniem alkoholu lub regularnym stosowaniem środków przeciwbólowych. Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, kurkuma okazała się również przydatna w leczeniu wielu rodzajów raka, w szczególności raka piersi, raka okrężnicy, raka płuc i białaczki.

2. Imbir

Imbir ma właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, przeciwgrzybicze, antyseptyczne, przeciwbakteryjne i antywirusowe. Jednocześnie jest silnym naturalnym środkiem przeciwbólowym. Imbir jest również dobrym źródłem potasu, magnezu, manganu, fosforu, cynku i witamin A, C, E i B-complex.

Możesz użyć imbiru w leczeniu rozstroju żołądka, niestrawności, zgagi, nudności i choroby lokomocyjnej, bólu stawów; przeziębienia, kaszlu i innych problemów zdrowotnyche układu oddechowego. Udowodniono również, że imbir może być stosowany do zwalczania różnych typów raka ze względu na jego zdolność do spowalniania wzrostu komórek rakowych.

3. Cynamon

Cynamon ma działanie przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwzapalne. Ta przyprawa jest również doskonałym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, mangan, żelazo, cynk i miedź, a także witaminy A, niacyny i pirydoksyny.

Cynamon jest często stosowany w leczeniu przeziębienia, wzdęć, niestrawności, zgagi, nudności, biegunki, bólu związanego z zapaleniem stawów i bolesnych okresów menstruacyjnych.

Stwierdzono również, że regularne spożywanie cynamonu może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko różnych rodzajów chorób serca. Nie należy go brać w nadmiarze, ponieważ może powodować toksyczność.

4. Czosnek

Czosnek jest często nazywany pożywką ze względu na jego właściwości pobudzające, napotne, moczopędne, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i antyseptyczne. Ponadto czosnek jest pełen witamin i składników odżywczych, takich jak białko, potas, wapń, cynk i wiele innych.

Czosnek może być stosowany w leczeniu kaszlu, przewlekłego zapalenia oskrzeli, bólu gardła, chrypki, problemów z zatokami, astmy, infekcji ucha, niestrawności, bólu żołądka, kolki, grzybicy, bólu zęba i ukąszeń owadów.

Może nawet pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegać udarom. Ponadto to pachnące zioło zmniejsza ryzyko różnych rodzajów raka i chorób serca.

5. Cytryna

Cytryna znana jest ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i właściwości wzmacniających odporność . Ma również wiele składników odżywczych, takich jak witamina C i kwas foliowy.

Cytryna ma wiele zastosowań leczniczych i jest często stosowana w leczeniu bólów głowy, infekcji gardła, niestrawności, zaparć, problemów stomatologicznych, łupieżu, ukąszeń owadów, zapalenia stawów, reumatyzmu i krwawienia wewnętrznego.

Jest odpowiedzialna za chudnięcie, obniżenie wysokiego ciśnienia krwi i pozbycie się kamieni nerkowych. Regularnie spożywana pomaga również zapobiegać wielu chorobom, takim jak udary, choroby układu krążenia i różne rodzaje raka. Dodatkowo jest doskonała dla Twojej skóry i włosów.

6. Miód

Miód ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antyseptyczne i przeciwpasożytnicze. Jest również wypełniony wieloma niezbędnymi witaminami i minerałami, takimi jak magnez, potas, wapń, sód, wapń, miedź, żelazo, mangan, siarka, cynk i fosforan.

Miód może być stosowany w leczeniu kaszlu, podrażnienia gardła, zapalenia krtani, wrzodów rakowych, egzemy i wrzodów żołądka. Zmniejsza również problemy, takie jak infekcje skóry oraz drobne rany i oparzenia.

Ponadto to wspaniałe naturalne źródło węglowodanów może natychmiast zwiększyć wydajność i wytrzymałość sportowców, a także zmniejszyć zmęczenie mięśni. Miód jest również stosowany w leczeniu problemów związanych z męską impotencją i niepłodnością kobiet.

7. Cebula

Cebula ma wybitne właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, antybiotyczne, przeciwdrobnoustrojowe i wiatropędne. Jest także bardzo dobrym źródłem witamin C, B1, B6 i K, biotyny, chromu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego.

Cebula jest bardzo skuteczna w leczeniu przeziębienia, kaszlu, przewlekłego zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, kataru siennego i astmy. Skutecznie zwalcza infekcje żołądka, mdłości i biegunkę.

Zróżnicowane siły przeciwnowotworowe obecne w cebuli odgrywają istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka różnych rodzajów raka.

Ponadto cebula zawiera chrom, który pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Jedzenie surowej cebuli może pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu . Co ciekawe, uważa się, że nakładanie soku cebulowego na skórę głowy jest korzystne w zmniejszaniu wypadania włosów.

8. Goździki

Goździki mają właściwości przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwzapalne, wiatropędne i przeciw pylące. Są również bogate w różne witaminy, minerały i błonnik.

Możesz używać goździków do zwalczania wielu schorzeń, takich jak ból zęba, owrzodzenie jamy ustnej, ból dziąseł, zapalenie stawów, bóle mięśni, ból ciała, niestrawność, nudności, wymioty, drażliwość żołądka, wzdęcia.

Ponadto olej goździkowy może być stosowany jako środek wziewny do leczenia różnych problemów oddechowych, takich jak przeziębienia, kaszel, zapalenie zatok, astma, zapalenie oskrzeli i gruźlica.

Uwaga: chociaż goździki są ogólnie uważane za bezpieczne, mogą wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób.

9. Kardamon

Ta aromatyczna przyprawa jest również znana jako „królowa przypraw”. Ma właściwości: wiatropędne, przeciwutleniające, antyseptyczne, przeciwskurczowe, moczopędne i wykrztuśne. Kardamon jest również dobrym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, miedź, żelazo i magnez.

Kardamon pomaga zwalczać problemy, takie jak nieświeży oddech i owrzodzenie jamy ustnej. Ponadto, dzięki swoim właściwościom wiatropędnym, łagodzi niestrawność, nudności, zgagę, wzdęcia i skurcze żołądka.

Ta przyprawa jest również dobra dla osób cierpiących na astmę, zapalenie oskrzeli, różnego rodzaju alergie oddechowe. Kardamon pomaga również zwiększyć apetyt, obniżyć poziom stresu i złagodzić napięcie mięśni.

10. Nasiona kminku

Nasiona kminku mają właściwości przeciwzapalne, wiatropędne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. Nasiona są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego wraz z różnymi minerałami, takimi jak żelazo, miedź, wapń, potas, mangan, selen i cynk.

Nasiona kminku stosuje się w leczeniu niestrawności, wzdęć, biegunki, zakwaszenia, bólu brzucha, kolki nerkowej, przeziębienia, kaszlu, gorączki, bólu gardła i bezsenności.

Zwiększa również metabolizm i ułatwia wchłanianie składników odżywczych w organizmie. Dodatkowo wspiera zdrowy rozwój prenatalny u kobiet w ciąży i spowalnia wzrost komórek raka sutka i okrężnicy.

Podsumowując korzyści płynące z tych składników kuchennych pomogą zachować zdrowie i usunąć dolegliwości. Możesz poprawić swoje zdrowie i cieszyć się życiem włączając je do codziennej diety.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: