Wszyscy wiemy, że cytryny są naprawdę zdrowe. Prawdopodobnie już wiesz, że warto pić wodę z sokiem z cytryny rano przed śniadaniem, prawda?
Cytryna jest pełna składników mineralnych i witamin takich jak C, A, B1, B6, magnezu, bioflawonoidów, zawiera kwas foliowy, pektynę, fosfor, potas, wapń.
Wszystkie te składniki zapewniają ochronę przed wieloma chorobami. Regularne spożywanie cytryn i soku z nich ma dobry wpływ na żołądek, wątrobę, jelita i odporność.
Kobiety w ciąży pijąc sok z cytryn rozcieńczony w wodzie mogą zminimalizować poranne mdłości. Skórka z cytryny jest antyseptyczna, a jej liście są używane do usuwania objawów gorączki.
Ale czy słyszeliście kiedyś, że skórki tego owocu mogą przyczynić się do usuwania bólu stawów?
Skórka cytryny jest pełna bogatych olejków eterycznych, które pozytywnie wpływają naczynia krwionośne i mają właściwości przeciwzapalne – idealne na zapalenia stawów.
Dwa najlepsze sposoby wykorzystania skórki z cytryny:
1.Zetrzyj cytrynę na tarce ale tylko żółtą część, ponieważ żółta warstwa jest tym, czego potrzebujesz, a nie ta biała pod spodem. Umieść startą skórkę na chusteczce, przyłóż do bolącego stawu i zabezpiecz bandażem. Odczekaj 2 godziny i usuń.
2.Umyj 2 cytryny i obierz je, pokrój, a następnie umieść je w szklanym słoju. Zalej oliwą z oliwek i szczelnie zamknij. Odczekaj 2 tygodnie i po tym czasie olej jest gotowy do zastosowania. Przed pójściem spać, weź gazę, zanurz w oleju, tak przygotowany okład umieść na bolących stawach, zabezpiecz bandażem.