ZdrowieŚliwka - potężna multiwitamina wspomagająca zdrowie serca

Śliwka – potężna multiwitamina wspomagająca zdrowie serca

Śliwka jest uważana za prawdziwą naturalną multiwitaminę. Ten owoc jest bogaty w witaminy o niskiej wartości energetycznej, a ich stosunek jest optymalny dla ogólnego stanu zdrowia.

Wspaniały smak śliwek pochodzi z odpowiedniego połączenia cukrów (pięć rodzajów) i kwasów owocowych. Wspaniałe właściwości gojące śliwek są korzystne w leczeniu chorób nerek, dny moczanowej, wątroby, reumatoidalnego zapalenia stawów.

[quads id=8]

Śliwki – fakty żywieniowe

[quads id=10]

Zaleca się spożywać śliwki każdego dnia, ponieważ owoce te zawierają kombinację witamin obejmujące: witaminę C, witaminę B6 i witaminę E. Żadna z tych witamin nie występuje w dużych ilościach, ale ich połączenie jest korzystne dla organizmu.

[quads id=9]

Śliwki najlepiej spożywać w postaci świeżego owocu. Zawiera on 84% wody, 0,6% białka i 10% węglowodanów, 2,1 błonnika. Co jest szczególnie ważne, aby podkreślić, że śliwki zawierają dużą ilość pektyn, co czyni je jednymi ze zdrowszych owoców i są stosowane jako naturalny środek w regulowaniu trawienia.

[quads id=5]

Śliwki to także owoc bogaty w beta-karoten, kwas foliowy i minerały: wapń, fosfor, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Miedź jest najważniejszym minerałem dla prawidłowego funkcjonowania serca i wątroby.

[quads id=4]

Ekstra rada:

Śliwki powinny być spożywane w postaci świeżego owocu, ale można użyć ich też w sałatkach owocowych, deserach, marmoladzie, sosach, sokach i kompocie.

[quads id=7]

Kompot śliwkowy jest skuteczny w leczeniu zaparć, ponieważ zawiera dużo pektyn pomocnych w stymulowaniu funkcji jelit.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze