Strona główna Zdrowie Śliwka - potężna multiwitamina wspomagająca zdrowie serca

Śliwka – potężna multiwitamina wspomagająca zdrowie serca

Śliwka jest uważana za prawdziwą naturalną multiwitaminę. Ten owoc jest bogaty w witaminy o niskiej wartości energetycznej, a ich stosunek jest optymalny dla ogólnego stanu zdrowia.

Wspaniały smak śliwek pochodzi z odpowiedniego połączenia cukrów (pięć rodzajów) i kwasów owocowych. Wspaniałe właściwości gojące śliwek są korzystne w leczeniu chorób nerek, dny moczanowej, wątroby, reumatoidalnego zapalenia stawów.

Śliwki – fakty żywieniowe

Zaleca się spożywać śliwki każdego dnia, ponieważ owoce te zawierają kombinację witamin obejmujące: witaminę C, witaminę B6 i witaminę E. Żadna z tych witamin nie występuje w dużych ilościach, ale ich połączenie jest korzystne dla organizmu.

Śliwki najlepiej spożywać w postaci świeżego owocu. Zawiera on 84% wody, 0,6% białka i 10% węglowodanów, 2,1 błonnika. Co jest szczególnie ważne, aby podkreślić, że śliwki zawierają dużą ilość pektyn, co czyni je jednymi ze zdrowszych owoców i są stosowane jako naturalny środek w regulowaniu trawienia.

Śliwki to także owoc bogaty w beta-karoten, kwas foliowy i minerały: wapń, fosfor, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Miedź jest najważniejszym minerałem dla prawidłowego funkcjonowania serca i wątroby.

Ekstra rada:

Śliwki powinny być spożywane w postaci świeżego owocu, ale można użyć ich też w sałatkach owocowych, deserach, marmoladzie, sosach, sokach i kompocie.

Kompot śliwkowy jest skuteczny w leczeniu zaparć, ponieważ zawiera dużo pektyn pomocnych w stymulowaniu funkcji jelit.

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Istnieje długa lista czynników, które przyczyniają się do gromadzenia się toksyn w organizmie. Do najczęstszych należą niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, nadmierne spożywanie alkoholu...
W dzisiejszych czasach wiele osób usuwa produkty pochodzenia zwierzęcego i nabiał ze swojej diety. Gdyż pragną ściśle przestrzegać diety wegańskiej, a nie zdają sobie sprawy z faktu, że...
Pomimo zaleceń wytycznych żywieniowych, coraz więcej dowodów ujawnia, że ludzie powinni unikać soi i mleka sojowego, ponieważ mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. W rzeczywistości mleko...
Cholesterol jest powszechnie klasyfikowany jako dobry i zły cholesterol. Dobry cholesterol składa się z lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), a zły cholesterol składa się...
Kiedy spróbujesz tego naturalnego lekarstwa przeciw grypie, nigdy nie będziesz ponownie kupować środków zmniejszających przekrwienie śluzówki nosa, syropów na kaszel lub gorączkę. Stosując niektóre silne naturalne składniki...